Изложба от камъчета представя Вяра Донева като част от „Пиеро“

В пребогатата програма от съпътстващи прояви на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни е и изложбата от камъчета. Ще бъде открита в първия ден на феста – 23 септември 2023 г. от 12:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.
Автор е Вяра Доньо Донева. Родена е през 1956 г. Дипломира се като фотограф и от 1974 до 1993 г. работи като оператор в Студия за анимационни филми „София“, а след това – в продуцентска къща „Нагуал“. Работила е в български и чуждестранни продукции като сценарист, режисьор и редактор.
В последните близо 20 години изработва картини и бижута от обикновени камъни, намерени по плажовете на Черноморието. Естественият вид на камъните е запазен и са добавени графични и декоративни елементи, за да изобрази характерни образи на животни, птици и шаржове на приятели и известни хора. Това прави всяка картинка уникална.
Първата й изложба е във Варна през 2022 г. в рамките на Световния фестивал на анимационния филм.
Модул „Анимация“ от паралелната програма на 13-ия МКТФ „Пиеро“ се осъществява  с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.