Изложба – живопис в памет на Никола Москов показват в зала „Байер“

На 4 септември, от 18.00 часа, изложба – живопис на Никола Москов ще бъде наредена в зала „Лубор Байер“. Експозицията съдържа 30 платна и рисунки и цели да почете паметта на един от доайените в групата на старозагорските художници.

„Идеята на Никола Москов за настоящата изложба беше тя да бъде организирана по повод неговата 80-годишнина. За всеобща мъка, той ни напусна месеци преди да я реализира. Експозицията, която Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора, заедно със семейството на художника ви представя, не може и няма как да бъде реконструкция на идеята му. Не я поднасяме като ретроспекция, тъй като това категорично не отговаря на неговата заявка“, споделя д-р Милен Алагенски, председател на СБХ в Стара Загора.

Никола Москов е роден в  Горна Оряховица през 1942г. Средно образование завършва в родния град в Техникума по механотехника. През 1968г. завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност живопис в класа на проф. Никола Кожухаров, анегов асистент е Александър Терзиев. След завършване на образованието си сключва брак с Екатерина Рускова (дъщеря на художника Петър Русков) и се преместват в Стара Загора. Никола Москов започва работа като учител по рисуване в СУ „Иван Вазов“. Продължава педагогическата си кариера в Полувисшия институт за детски учителки в Стара Загора, а по-късно се хабилитира като доцент в Тракийски университет – Стара Загора.

Чрез творчеството си е неотменна част от старозагорската група на художниците, като участва на всички общи изложби и на окръжните такива – ОХИ през 1972г, ОХИ „Младост“ 1979г, ОХИ Живопис „Малък формат“ 1982г, ОХИ „Димитровска земя“ 1982г. и др. Работи в областта на живописта, рисунката, иконата и декоративно-монументалните изкуства. Изографисва параклиса към православен храм „Света Троица“ – Стара Загора заедно със своя зет, художника Емил Михайлов. Негови творби са стенописите в параклиса в Тракийски университет и параклиса към ЗО от закрит тип “Черна гора“. Стенописите в емблематичната за града Бухчева къща също са негово дело. Автор е на илюстрации към различни детски и поетични книги. Никола Москов напусна този свят на 4 април 2023г.

Експозицията в изложбена зала „Байер“ може да бъде разгледана до 16 септември 2023г.