Зам.кметът Надежда Чакърова пред „Долап.бг:“Всички училища, детски градини и детски ясли на Община Стара Загора са готови за новата 2023/2024 учебна година“

Госпожо Чакърова, в навечерието сме на новата учебна 2023 /2024 учебна година. Готови ли са училищата, детските градини и детските ясли да я започнат безпроблемно?

Да, имаме пълна готовност да посрещнем 15-ти септември, този много вълнуващ ден не само за учениците и учителите, а и за всеки български гражданин, който е минал през училището.

Над 16 900 са учениците в училищата на община Стара Загора.

1389 са първокласниците ни. В първия учебен ден всички те ще получат подарък – книжка със стихове на старозагорската поетеса Мария Донева с илюстрации на Елица Сърбинова и с личния поздрав на кмета Живко Тодоров.

На този ден, за първи път, 1000 деца ще започнат да посещават 28-те детските градини. Те са в пълна готовност да посрещнат най-малките си деца. На проведената преди дни работна среща, директорите заявиха, че проблеми няма. През лятото, когато не е толкова натоварено с деца, ръководствата са положили усилия за козметични ремонти, подреждане и почистване на дворните пространства.

Продължава ремонтът на дворното пространство на ДГ No 23 „Кипарис“, както и разширяването на сградния фонд на ДГ No4 „Бреза“ в кв. „Казански“ .

Най-добрата новина вероятно е отварянето на новата детска градина „Липа“?

Така е! Новопостроената детска градина „Липа“, която се намира в абсолютния градски център , е в пълна готовност и като оборудване, и дворно пространство, и като ръководство. Сформиран е екип от млади и от опитни педагози. Дворното пространство е много добре уредено – с безопасни детски съоръжения и играчки. Направено е озеленяването и зацветяването. Обзавеждането вътре е изключително модерно и функционално. Шкафчетата са много симпатични и украсени с липички. Напълно готово е кухненското оборудване. Така че там сме в пълна готовност.

Градината ще бъде с три групи. Първа група – за най-малките е пълна. За втора и трета – все още има свободни места. Използвам предоставената ми възможност да поканя родители, които имат желание децата им да посещават това ново градско бижу, да го направят.

Официалното откриване на „Липа“ ще стане до дни, а от 15 септември ще започнат редовните занимания.

В готовност ли са детските ясли да приемат най-най-най-малките старозагорчета?

На 4 септември 2023 г. е класирането за детски ясли. Имаме 479 обявени свободни места, така че няма да има родители, чиито рожби да не бъдат настанени според желанията им.

Довършителни ремонти по дворните пространства се извършват в ясла Nо 3 , No 6 и No 9; Също и оградата на ясла No 7, която се ремонтира по Програма „Красива България“. След приключване на тези дейности, дворните пространства на всички ясли ще са напълно обновени и облагородени със съвременни играчки и съоръжения.

Какво още ново, през новата учебна година?

Всички общински училища до 21 август 2023 г. подадоха концепциите си за разкриване на STEM- центровете. Предварително направихме няколко срещи с ръководствата. Подпомогнахме логистично всички, на които не беше ясно как да подходят. С тези нововъведения училищата ще имат възможност да изграждат високотехнологични кабинети, IT– обслужването и да бъдат в по-непосредствена близост до природата. Идеята на тази концепция е да се засили практическата част в обучението.

Госпожо Чакърова, докъде е стигнало строителството на общежитието на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“?

Строителството е на приключване. В ход е обществена поръчка за обзавеждането. Във всички случаи до края на настоящата година в общежитието ще могат да се настанят учениците, които са от страната.

Какво още ново сте в очакване да се случи!

Добра новина е, че имаме монтиран асансьор в Пето основно училище „Митьо Станев“, което е много голямо удобство за децата с увреждания.

С проекта за модернизиране на спортните площадки, обновени са дворните пространства на СУ „Максим Горки“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ОУ „Кирил Христов“ и Пето основно училище „Митьо Станев“. Готов е и физкултурният салон в ОУ „Кольо Ганчев“. Заедно с това са обновени учебни стаи в СУ „Максим Горки“.

Направени са проектни предложения за основен ремонт на общежитието на Спортното училище „Тодор Каблешков“ и на ХІ ОУ „Николай Лилиев“.

Приключват строително-монтажните работи, необходими, за да се повдигне нивото за монтаж на звездния проектор в Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Досега на обекта бяха специалисти от американската фирма доставчик. До края на месец септември ще имаме готовност да се пусне в действие. По същото време ще се открие и кабинетът на космически науки.

Очаква се придобивка и за най-най-малките деца на Стара Загора. В общината е внедрена електронна системата за информационно обслужване на родителите, които ползват Детска млечна кухня. От месец октомври т.г. те ще могат онлайн да правят заявките за храна на децата си. Ще се запазят стъклените бурканчета, защото това е най-здравословно за малките. Ще се запази цената на купончето – 1 лев на ден. Над 900 деца ползват Детска млечна кухня.

Госпожо Чакърова, какво е пожеланието Ви новата учебна година?

Най -напред – живот и здраве на всички!

На учениците пожелавам да бъдат любознателни, будни и успешни. Много да уважават своите родители и учители. Те трябва да осъзнаят, че образованието е основата, върху която изграждаме живота и бъдещето си.

На всички заети с образованието пожелавам от сърце да са все така всеотдайни, енергични, вдъхновени и иновативни в предаване на знанията, уменията и възпитанието на децата и учениците.

Надежда Чакърова-Николова е родена на 30 септември 1974 г. в Стара Загора. Завършила е ГПЧЕ „Ромен Ролан“, с езиков профил – немски и английски език.

Висше образование специалност „Финанси“ бакалавърска и магистърска степени завършва в УНСС-София. Живее и работи 9 години в София. Тогава започва да се занимава с частен бизнес, свързан с търговска дейност. През 2002 г. се връща отново в Стара Загора като съдружник в строителна фирма „Еменекс инженеринг“ ООД.

През 2017 година г-жа Чакърова е избрана за Обществен посредник в община Стара Загора. През 2021 година е преизбрана за позицията за още 4 години.

От началото на 2023 г. е назначена за заместник кмет на Община Стара Загора с ресори образование, здравеопазване и социални дейности

Надежда Чакърова-Николова е омъжена. Със съпруга й Никола Николов имат двама сина – Михаил на 20 г., който е студент и Георги на 13 г.

Росица Ранчева