Надя Лъчезарова Борисова пред Долап.бг: „Основната задача, която имам аз е да накарам хората да променят мисленето си“

Тя е красива, стройна, супер тренирана, позитивна, Вдъхновител! Не само предан на професията си професионалист /инспектор в Пожарната команда/, но и вече легендарен треньор във Фитнес „Стринг“. Промяна, която постига с режим и тренировки с много жени, е поразителна, за добро. Приема това за своя житейска мисия – да помага на хората да изглеждат и се чувстват добре. Тази година през април организира благотворително събитие /режим и тренировки/, а събраните средства, почти 3000 лева бяха предадени на Сдружение „Самаряни“ за тяхното защитено жилище.

От години Надя Лъчезарова Борисова е пример за мен за вдъхновен, всеотдаен, умен, деен млад човек, прекрасна майка и любима, красива дама със стил и цели в живота. Когато спазвах нейните съвети за хранене,постигах резултати, но не съм пример за постоянство. Радвам се на всеки неин пост в социалните мрежи, защото е винаги много зареждаща. Безкрайно харесвам това което прави, казва и пише и много искам да ви срещна с нея.

Благодарна съм и, че се съгласи на този разговор и се надявам и вас да вдъхнови и насърчи.

Преди години във ФБ ме пленяваха снимки на твои ястия, отказа ли се от готвенето на манджи и от различните вкусни тестени изделия и десерти?

Кулинарията за мен е удоволствие и винаги с голяма радост чакам празници като Великден, защото това е любимо време за мен – не само заради събираме на семейството, но и заради всички приготовления покрай празника- козунаци, курабийки и кифлички, които много обичам да приготвям и по този начин се разтоварвам. Та понякога дори, ей така, без причина все още приготвям различни здравословни и не чак дотам вкусотии.

Какво е сега за теб вкусната храна?

Вкусната храна не винаги е полезна за нашето тяло… а аз се опитвам да науча хората, че здравословното също може да бъде вкусно. Всеки от нас трябва да се научи да познава тялото си и неговите нужди. С моя помощ се опитваме заедно да открием коя храна по какъв начин се отразява на тялото на отделния човек и да открием правилния път. За всеки човек този път може да бъде различен.

Помагаш на толкова много дами да отслабнат. Според мен с отслабването те и променят коренно живота си – за добро. Така ли е?

Основната задача, която имам аз е да накарам хората да променят мисленето си. Не трябва режимът, който изготвим да се приема като диета, която ще продължи месец или два и край. За една генерална промяна е нужно преосмисляне на навиците и нуждите ни. Промяна в начина на хранене и двигателните навици неизменно ще доведат до положителна промяна в тялото и начина ни на живот. И тогава настъпва удоволствието от постигнатото и единственото, за което може да съжалява човек е, че не е започнал по-рано и че е отлагал за понеделник, първо число от месеца или януари. Нужна е дисциплина, защото именно тя ще ни води до залата, когато мотивацията я няма… и физическа активност, която ни носи удовлетворение и ще я извършваме с удоволствие… дали ще бъде фитнес, групови тренировки, танци или просто разходки. Нищо насила няма да има трайни резултати.

Имаш ли любим автор и/или ментор, на който се доверяваш в мисията Здравословен живот? Често цитираш Инес Субашка?

Не следя никой автор конкретно като личен ментор, тъй като напоследък е пълно с инфлуенсъри, които имат вълшебното хапче, с помощта на което ще се събудим във форма. Инес Субашка ми е интересна, тъй като изследва в дълбочина причините за така разпространеният термин „емоционално хранене“. Това е важна тема за мен, тъй като все повече момичета и жени страдат от хранителни разстройства, породени именно от емоционалното хранене.

Какви бяха първите ти стъпки в оформянето на това тренирано тяло? Сама ли си изготвяше програмата за тренировки?

Всичко, което съм научила ди момента донякъде съм изпитала и върху моето собствено тяло, тъй като аз невинаги съм изглеждала по този начин и с правилна храна и тренировки съм постигнала моята промяна. Разбира се с помощта и подкрепата на хора в моето обкръжение и среди постоянно надграждам наученото като продължавам да се уча ежедневно от хората, с които се срещам. Гордея се, че познавам толкова много мотивирани хора, на които им е трябвало само малко побутване в правилната посока, които са ми доказали, че няма пределна възраст да поставиш началото на промяната. Защото върхът на една планина е началото на другата. Не трябва да спираме да се самоусъвършенстване.

Това с отслабването е мощна индустрия, съгласна ли си с мен?

Няма нищо лошо в това да спечелиш пари от желанието на хората да се харесват. Няма нищо лошо в това човек да оценя труда си и да печели от него, но аз съм на мнение, че не всичко в този живот са парите и че не трябва хората да бъдат подлъгвани, че съществува „вълшебното хапче“. Всякакви чайове за отслабване, детокс програми….с вълшебно краткосрочно действие са илюзия. Влизането във форма е един процес, който е многокомпонентен. Винаги съветвам хората, които ме търсят, да опитат да започнат с промяна отвътре навън. Не отвън навътре. Не да отслабнат, за да се харесат. А да се приемат такива несъвършени, да се заобичат такива, каквито са, и след това да започнат да работят за себе си, за своето тяло. Само когато промяната „отвътре – навън“ е факт, само тогава те ще имат способността наистина да се променят. Не е лесно, но всеки е способен на тази промяна, без значение от пол, възраст и физическо състояние.

Не те ли изкушава лятото това изобилие на плодове, върху които да се нахвърлиш с кеф?

Честно да ти кажа обожавам плодове от всякакъв вид, лошото е, че не мога да се спра с един плод или един резен и затова лично аз предпочитам да се ограничавам с плодове. Открила съм, че плодовете и прекаляването с тях не ми се отразява особено добре и затова гледам да не прекалявам с тях. Отново, както по-горе споменах,  трябва да познаваме тялото си.

Имаш удивително постижение с прекрасна млада дама, която е дошла извънредно слаба, а сега участва на състезания по културизъм? Каква е тайната на това преображение?

Тайната на всякакъв такъв тип промени е в доверието между трениращия и треньора или ментора. В един момент ти не си просто поредния човек, който изготвя тренировъчен и хранителен план и го изпраща на клиента. Ти, в ролята си на Ментор, ще помогнеш психически на този човек да премине през трудностите, които ще срещне по пътя, защото по този път вървите заедно. И както успехът е общо дело, така също провалът е общо дело. Това е споделената отговорност, която се носи, когато има доверие. Ще има дни, в които няма да има напредък и такива със завиден прогрес. Има ли доверие, крайната дестинация ще бъде достигната и гледката ще бъде красива! Само не трябва да се спира!

Литературата и статиите за отслабване вероятно са най-масово търсената литература сега? Има ли смисъл от следването на определени диети? Важно ли е да слушаме тялото си? Какво смяташ ти за емоционалното хранене, много се пише напоследък за него?

Има книга на Инес Субашка, свързана с емоционалното хранене и как човек, в зависимост от различните му настроения, се пристрастява към дадено усещане, което му дава определена храна. Предполагам сте забелязали как колкото повече сладко ядем-толкова повече сладко ни се яде, така е и с газираните напитки и чипсовете. В този случай е нужна малко дисциплина, да си приучим организма на правилна храна и той ще реагира положително. Винаги, при започване на режим, съветвам хората да започнат ударно с едно гладуване, 24,36 или 48ч. Така нареченият фастинг. По този начин стойностите на глюкозата и инсулинът намаляват, а хормонът на растежа и регенерирането и подмладяване на клетките драстично се увеличава! Мозъкът започва да работи, като ставаме по-концентрирани! Получава се рестарт на организма! Дори и клетките ни да са програмирани да трупат запаси от мазнини, след 24 или 36 ч. „настройките“ ни се нулират и после подлежат на нова настройка – при нас в случая чрез режимно хранене!

Имаш изключително натоварен делник, как си почиваш?

Тренировките са моят начин да си почина. Енергията на груповите тренировки е невероятна. Аз съм убедена, че всеки един трениращ, когато дойде в залата, когато чуе характерното ни подвикване, с което се шегуваме помежду си,  оставя извън залата проблемите си. И разбира се природата, красотата и силата на българската природа са невероятни и там наистина мога да презаредя.

Интервю на Уляна Кьосева