Изложба „Традиция и мистика“ е подредена в Градската художествена галерия на Стара Загора

На 31 август 2023 г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора се откри изложбата „Традиция и мистика“. В експозицията са подбрани образци от колекцията на галерията, представящи двете посоки на интерпретация на българската традиционна култура, характерни за изобразителното изкуство предимно от първата половина на ХХ век – битовата живопис и насочената към сложните пластове на мистичното.

Магията на националното и родното, често пленява художници от различни поколения. Те пресъздават в платна и графика непреходната красота и естетика закодирана в него, един неизчерпаем извор на нови идеи, символични образи и послания. Темите са вдъхновени, както от ежедневието и обичаите на българите, така и от приказния и песенния фолклор, легендите и поверията.
„Българските художници от първите десетилетия на ХХ век са били изключително осенени от националното. Но това национално те са пречупвали през усещането и отразяването на действителността, така наречената битово-описателна линия- каза при официалното откриване на експозицията изкуствоведът д-р Катя Тинева – Гюрковска, директор на Художествената галерия. – Това е времето на „Пазарите“ на Антон Митов, „Ръченицата“ и „Пазарите“ на Мърквичка…

За съжаление не разполагаме с образците в това отношение, които са събрани в Националната художествена галерия. Но въпреки това сме подбрали ключови образци и примери.

Концепцията ни при подреждане на тази изложба е максимално отразяване на българския бит, на етносите, на красотата на българските носии и всички тези елементи, които са част от българския фолклор. Целта е да се направи една крачка към следващите десетилетия, за да се констатира контраста с новото мислене, на българския модернизъм“.

В изложбата са включени 25 живописни творби, 12 рисунки и графики на автори като Антон Митов, Иван Мърквичка, Добри Христов, Васил Маринов, Евгения Илиева, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Васил Захариев, Дечко Узунов и др.

Сред тях са и строзагорските художници, които разбират и усещат националната традиция и родното по много дълбок начин. Например при Кипро Николов ясно личи академичния подход, доброто владеене на пластичната художествена форма и усещането за романтизъм. В експозицията има картини и на водещи старозагорски художници като Никола Кожухаров, Димитър Караджов и др., които завинаги са оставили върху платната духът на Стара Загора.

Темата за „Традиция и мистика“ присъства и в картините на още много други художници, които можете да откриете в постоянната експозиция.

Почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност да разгледат експозицията до 17 септември т.г. След това н големия салон ще бъдат инсталирани инсталации, свързани с провеждането на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.

Росица Ранчева