Георги Туртуриков дари колекцията си църковни календари на РБ „Захарий Княжески“

На 1 септември 2023 г. във фоайето на Регионална библиотека (РБ) „Захарий Княжески“ Стара Загора се състоя церемония по откриване на изложба „Църковни православни календари“ и даряването й на най-голямата библиотека в региона.

Тази година г-н Георги Туртуриков за втори път прави този жест. Преди темата беше Стара Загора във всякакъв вид календари.

Повод за настоящата изложба и дарение е 1 септември- началото на Църковната нова година.

„Съвместно с Регионалната библиотека  го направихме, в допълнение към това, което Библиотеката има от фонда на Почетния гражданин на Стара Загора  Недьо Александров – над 30 също църковни календара, -обясни за Долап. бг г-н Туртуриков. –
Дарявам (за пореден път) цялата експозиция. По този начин желая Библиотеката да обогати фонда си. Заедно с тези на г-н Александров, календарите са над 150 (джобни, настолни, стенни), което хич не е малко.
Не се смятам за колекционер. Аз съм просто един скромен събирач… на календари, на минало, история и на собствените си мисли… (понякога).
Това, което събирам, не бива да му се наслаждавам само аз. Затова нека и други имат достъп до него чрез Библиотекта.
За някои може да е елементарно и незаслужаващо внимание, но Ви уверявам, че има какво да се види, прочете (дори и между редовете) и научи. Визуално да се запознае с десетките  български светци (апостоли, равноапостоли, мъченици, праведници, блажени и т.н.), текстово с неподвижните и особено с подвижните наши християнски празници, различните годишнини и чествания, както и с някои особености или небивалици в отделни случаи. Например през 1968 г., когато вярващите на два пъти е трябвало да отпразнуват Рождество Христово, и в началото, и в края на годината… Има и още, но нека не издавам всичко. Който желае, може и сам да се убеди. Стига да е любознателен, да му се чете и да вниква не само в изображенията, но и в подробностите“- предизвиква добронамерено г-н Туртуриков.

Добап.бг