Църквата почита Полагане честния пояс на Пресвета Богородица

Църквата почита на 31 август Полагане честния пояс на Пресвета Богородица и Св. свщмчк Киприан и Св. Генадий, патриарх Константинополски.

Освен дрехата на Пресвета Богородица, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома, а после бил предаван между вярващите по наследство един на друг.

В V век при царуването на Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на Св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Св. Богородица“.

В Х век честният пояс на Св. Богородица бил прославен чрез особена личба. Византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, след като дълго време страдала от душевна болест, получила веднъж насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на Пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен.

Сам патриархът прострял пояса над болната царица и тя веднага оздравяла. Заради даруваната милост били отправени благодарствени молитви към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка. След това честният пояс тържествено бил положен отново в ковчега, в който по-рано се съхранявал.

За спомен на това чудо над болната царица бил установен в началото на Х в. празникът „Полагане честния пояс на пресвета Богородица“.

В днешни дни поясът на Пресвета Богородица се съхранява в манастира Ватопед, в Атон. И сега много хора стават свидетели на чудесата, които се извършват с пояса, а жените, които искат да станат майки и да имат безпроблемна бременност, носят ленени колани, които са осветени в атонския манастир, където се съхранява честният пояс.

Св. Генадий приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. За богоугодния му живот свидетелства книгата, наречена „Лимонар“.

Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на Църквата от трети век – време на почти непрекъснати гонения срещу Христовата църква.

Роден е около 200 г. в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прекрасно светско образование и станал блестящ оратор и учител по философия.

На 31 август имен ден празнуват Киприан, Генадий, Генади, Гено, Гена.