Експедицията на Людмила Живкова в търсене на гробницата на богинята Бастет – любопитно

Експедицията на Людмила Живкова в търсене на гробницата на богинята Бастет. Знаете ли тази история? Сега ще ви я разкажем.

Най-странната и може би най-невероятна загадка, която група хора се опитват да разрешат преди 30 години, е свързана с името на Бастет. Според легендите Бастет е тракийска принцеса, която има човешко тяло и котешка глава. Затова е била почитана като богиня. Голяма част от живота си тя  прекарва в Египет. Средна на ръст, жената-котка носела фараонска корона на главата си, а огромно колие от злато, изобразяващо орел и змия, красяло гърдите ѝ. Хората я почитали и се прекланяли пред нея. В знак на уважение всички те ходели с маски на котки на лицата.

Последното желание на Бастет било да положат мъртвото ѝ тяло в земите, където е родена – в Странджа планина. Когато предусеща своя край, Бастет поема на дълъг път по вода. Тъмнокожи мъже с маски на главите ръководят стотици роби, които разтоварват огромни сандъци със самородно злато, оръжия и ценни предмети на тайно място в българската планина. Сред тях е и ковчег от черен гранат, по чиято повърхност са изписани тайни символи и знаци. За да не може никой да разкрие къде точно са заровени съкровищата, всички египетски роби са избити, а кръвта им напоила земята. Така гробницата на Бастет останала невидима и незнайна за хората за хиляди години.

Намиране на карта и начало на експедицията на Людмила Живкова

Историята не разкрива по какви точно неведоми пътища се случва това, но в ръцете на местен иманяр на име Мустафа попада странна карта. Тя е изработена от кожа и е изрисувана със странни геометрични фигури, йероглифи и чертежи. Мустафа решава, че това е шансът на живота му и че тази карта указва мястото на голямо съкровище. Но колкото и да се мъчи да я разчете, където и да обикаля и да копае, всичко е напразно. Минават две безплодни години и накрая той решава да потърси помощ. И така от човек на човек странната иманярска карта попада в БАН.

По това време тече усилена подготовка за честване на 1300 годишнината на нашата държава. С тази задача се е заела лично Людмила Живкова. Работата ѝ включва контакти с БАН и така тя научава за странната карта. Людмила е жена, която е обсебена от света на езотеричното, невидимото, необяснимото. Мисълта, че държи в ръцете си такова тайнство, не ѝ дава покой. И тъй като всички опити по разчитане на знаците се провалят, Живкова решава да действа по друг начин. Тя е близка приятелка с пророчицата Ванга, на която отнася кожения свитък с молба да го разчете.

Людмила Живкова

Проклятието на Бастет ли убива Людмила Живкова?

Ясновидката ѝ разкрива, че тази карта посочва мястото, където почива пристигналата от Египет принцеса. Тя разказва на Людмила историята за Бастет и черния саркофаг. Това, което е изписано на него – казва Ванга – е историята на Света, две хилядолетия преди нас и две хилядолетия след нас. Неговата тайна е запечатана с потоци кръв и той лежи там в очакване да бъде открит и разчетен от точните хора. Безценното в това място е именно посланието, а не златото. Живкова е предупредена, че не на нея е писано да открие вечния дом на Бастет и не бива да нарушава покоя на богинята. Тя обаче е непреклонна в желанието си да се опита да открие гробницата.

И така Людмила Живкова взима решение да търси Бастет и да посвети в плана си малка група хора. В нея влизат дясната ръка на Живкова – Кръстю Мутафчиев, Красимира Стоянова (племенница на Ванга), археологът Иля Прокопов, изследователят и журналист Цеко Етрополски, шофьорът Иван Николов и Георги Пантов, главен механик в рудник. Ванга им казва, че в местността Градище край Малко Търново вижда гроба на жена. Тя държи в ръцете си жезъл, който е изработен от непознат на Земята материал. По пътя си експедицията трябвало да търси знаци – древен храм, светилище, скала с изсечени върху нея орел, куче и четирите посоки на света. Пророчицата им казва и на коя дата трябва да започне тайното начинание.

Бастет

Богинята Бастет

В уречения ден разкопките започват. И още в началото се случва нещо толкова странно и невероятно, че кара космите на тила на всички в групичката да настръхнат. Когато една вечер луната изгрява, западната страна на близкия хълм светва като киноекран. Върху него те виждат как се появяват две огромни човешки фигури – стоящ на трон фараон и изправен зад него мъж. Всички наблюдават вцепенени и онемели от истински ужас. След малко образите изчезват, а изненаданата група светкавично си събира багажа и се отправя към Петрич. Ванга изслушала разказа им и казала, че това, което са видели са холографски образи на могъщи мъже от друга цивилизация, намираща се на много светлинни години от нас.

Смъртта на Людмила и камионите със злато

Донякъде успокоени, хората от групата се връщат отново на мястото след седмица. Действат радикално – взривяват входа на пещерата, която откриват. Местните скоро научават, че там става нещо. А да стигне мълвата до ушите на ДС не отнема много време. Службите поемат контрола над обекта и засекретяват работата по него. Това, което се е случило после се основава на слухове и догадки. Говори се, че са открити два камъка от черен гранат. Единият е плосък и върху него е гравиран профил на мъж. Другият е сферичен и има дванадесет стени. Предполага се, че е представлявал носител на безценна информация. Някои от находките са изпратени в бившата ГДР за анализ, но резултатите са засекретени. Камъните пък мистериозно изчезват. Местните шушукат, че камиони със злато правят тайни курсове в неизвестна посока. Говори се, че са намерени уникални неща с извънземен произход, които са изнесени зад граница. Върху скалите, където са правени разкопките, откриват същите символи и знаци, които били изобразени върху картата на Мустафа. Каква е истината е трудно да се каже, защото дори участниците в експедицията дават различни обяснения за това, на което са попаднали.

Людмила Живкова

Людмила Живкова не доживява края на експедицията

Мистериите край загадъчната гробница на Бастет обаче не спират до тук. В началото на юли групата отнася намереното в София за изследване. Трябва да се върнат обратно в Странджа, но внезапно Людмила Живкова умира. За да продължат разкопките, Красимира Стоянова търси съдействие от Стамен Стаменов – тогавашен министър на минералните ресурси. Той се разпорежда хора да заминат и да помагат за разкопките. В деня, в който групата се връща в Малко Търново научават, че Стаменов е починал. Скоро от този свят си отиват и още хора, свързани с експедицията. Мустафа е арестуван, подложен на разпити и бой. Разболява се и умира скоро, след като е освободен. Георги Пантов също е задържан и дълго време е държан в подземния арест на ул. „Развигор“. Кръстю Мутафчиев пък е обвинен в злоупотреба с държавен фонд, осъден е на 15 години затвор и лежи 8 от тях. Малко след излизането си на свобода и той умира. Останалите, замесени в разкопките, потъват в мълчание под угрозата от арести и затвор. За никого историята не приключва добре.

Към днешна дата на мястото продължават да идват чужди изследователи, омагьосани от странната история. Според местните жители, там се усеща негативна енергия. Тя е била засечена и с помощта на уреди още по времето на разкопките на Людмила. Днес ясновидци твърдят, че над мястото тегне проклятие. То се изразява в промяна на енергийното поле, дължащо се на комуникация с извънземни. На този терен са се осъществявали телепортации и пътувания във времето и пространството. А това, което блокира опитите да се разгадаят тайните на странджанската гробница е енергията на богинята Бастет.

Каквото и да е скрито край Градище, явно още не дошло времето да се разкрие пред човечеството. А дали наистина проклятието на Бастет убива Людмила Живкова, това може би никога няма да разберем.

От нета

От групата :“Нина и приятели“