Д-р Драгомир Мирчев достойно представя България по света

Наскоро, на Международния арт фестивал „Арти -таланти“, проведен в град Кианчано терме – Италия, в конкуренция с представители на почти всички европейски стани, българинът д-р Драгомир Мирчев получи първа награда и златен медал. На фестивала той се представи с голяма мултимедийна публикация за цялостното си творчество: авторска музика за пиано, самостоятелно изпълнение на авторска музика, живопис, графика, включително карикатура, художествена фотография, ритература и фотожурналистика. Освен престижните награди д-р Мирчев получи и специална покана за участие в Артконкурса „Арт таланти“, който ще се проведе в Мюнхен през м. ноември 2023 г.

Тази година д-р Мирчев получи първа награда и златен медал за авторска клавирна музика и изпълнение в Международния музикален конкурс във Варна „Аз уча музика – 2023 г. и втора награда на Международния фестивал на изкуствата в Израел (гр. Бат Ям) за авторска клавирна музика и изпълнение.

Към колекцията си от отличия през 2022 г. той прибави Гран-при и диплом първа степен от „Международния славянски конкурс за поетични преводи” – за превод на лирика и проза от руски на български език; Първа награда и златен медал за авторска клавирна музика и изпълнение в Международния музикален конкурс във Варна „Аз уча музика”; Втора награда за лирика на Международния фестивал за литература и култура „ЛитКузница”. През 2021година той е носител на Първа награда от Международния конкурс за лирична поезия „Пока айва еще цветет”; Първа награда и златен медал за авторска клавирна музика и изпълнение в Международния музикален конкурс във Варна „Аз уча музика”; Втора награда за лирика на 11-я международен литературен фестивал „Чеховская осень” в Ялта. През 2020 година той стана носител на Почетен медал на „Съюз на независимите български писатели”; Първа награда и златен медал за авторска клавирна музика и изпълнение в Международния музикален конкурс във Варна „Аз уча музика”. През 2019 г. – Първа награда и златен медал за авторска клавирна музика и изпълнение на „Международния фестивал на изкуствата” в Босна.

Негови музикални произведения се изпълняват на различни форуми у нас и в чужбина в периода 2017-2023 г

Д-р Драгомир Кънчев Мирчев е роден на 22 септември 1950 г. в гр. Попово. Завършва хуманна медицина в гр. Пловдив. Работил е 24 г. като военен лекар в Хасково, София и Пловдив и 13 години в гражданското здравеопазване (2 г. в Кърджали и 11 в Либия). Има три придобити специалности (инфекциозни болести, епидемиология, медицински мениджмънт) и дългогодишна практика по вътрешни болести.

Освен лекар, той е изявен творец в 7 различни области- много рядко срещано днес. Пише сатирични стихове, епиграми, басни, афоризми, лирика. Работи в областта на живописта (акварел, гваш, масло), графика, включително карикатури и художествена фотография с национални награди в тези области. Има издадени 6 изцяло авторски книги(текст, корици и илюстрации), от които 3 сатирични, 2 с афоризми и една музикална (Романтични пиеси за акордеон). Негови творби са публикувани многократно в централния (в. „Стършел”, в. „Народна младеж”, в. „Трета възраст”) и местен печат и в различни периодични български и международни издания. Автор е на класическа музика, на книги, на художествена фотография.

Превеждан на английски, руски, сръбски, украински, полски и македонски. Негови творби се излъчват по Българското национално радио. Има няколко самостоятелни изложби живопис (1982, 1983, 1986 и 2001 г.), една – художествена фотография (1986), както и много участия с картини и фотоси в международни, национални и регионални изложби в периодичния печат.

Д-р Мирчев е член на престижни международни и български творчески организации:

  • Славянската литературна и артистична академия;

  • Международната писателска гилдия;

  • Meждународна академия за литература и изкуство;

  • Движението на световните поети;

  • Съюза на независимите български писатели (СНБП) и председател на филиал на СНБП – Хасково;

  • Член на Управителния съвет на КДК- Хасково; нa Клуба на хумориста; на поетичен клуб „Иван Николов”.

Инж. Анастасия Василева