Богомилово кани на „Празник на лютеницата и зимнината“

По време на Националния фолклорен фестивал „Богородична стъпка“, първият щанд преди да се пристъпи в „Селския двор“ беше зареден с всевъзможни  вкуснотии – мостри, които нито се продаваха, нито се подаряваха. А в средата, като акцент -един голям хляб.

Усмихната млада жена, любезно предлагаше пъстри дипляни и още по-любезно канеше на гости на Празника на лютеницата и зимнината. Той ще се проведе на 23 септември 2023 г. в старозагорското село Богомилово. Ще започне в 10:00 ч., а ще завърши по вечерно време.

Лютеницата е една от традиционните български храни, без която не можем. Дали върху филия хляб, дали за мезе за ракия или като гарнитура, тя остава любима за малки и големи. Празникът има цел да ни обедини върху потребността да съхраним автентичния български вкус на лютеницата и зимнината, от рецептите в старите готварски книги или домашни тефтери, пренасяни и запазени във времето.

След официалното откриване започват конкурсните програми на фолклорните групи и индивидуални изпълнители и „Мастър шеф“ – за кулинария. Домакините са организирали още фермерски базар, кулинарна надпревара с Шеф Андре Токев, детски работилнички, представяне на продукти, рецепти, технологични решения на производители на консервирани храни и деликатеси с дегустации. Ще бъдат представени занаяти и ръчно изработени изделия. Ще има изложба на предмети и инструменти, свързани с градинарството. Ще има богата фолклорна програма, концерт и веселие с гласовития славей от Фермата IV и VIII – Лилия Семкова.

Ще Ви очакваме да сварим заедно 100 кг лютеница, да споделим рецепти и опит, да се насладим на българския фолклор и традиции!“- обещават организаторите от Народно читалище „Иванка Терзиева -1927“ и Кметството на село Богомилово , Дерони – Стара Загора ООД, със съдействието на Община Стара Загора и Национален Фонд Култура.

Със сигурност немалко от Вас са варили тази типично българска зимнина в горещите летни дни или са участвали по друг начин в нейното приготвяне. Лютеницата се прави от печени червени чушки и печен патладжан, домати, сол, малко захар, подправки и слънчогледово олио. Трябва да се заредиш с много желание, търпение и обич към всички, които ще ядат тази вкуснотия (всъщност по всяко време на годината, стига да я има), за да опечеш чушките на тенекия (както стават най-хубави) или в световното изобретение чушкопек. Същото се отнася и за патладжана. Да обелиш и да смелиш доматите и да започне изваряването на всичко това на двора…И нетърпеливите дечурлига да стоят с филии до тавата и се облизват, в очакване най-после да се намажат филиите и да се оплескаш до уши…Е, сега има по-нови начини, но друго си е да замирише на печени чушки … С този аромат посрещаме есента.

И до среща в Богомилово.

Росица Ранчева