Днес е Ден на 13-те велики поименни българи

Днес се навършват 80 години от смъртта на цар Борис ІІІ

На 28 август 1993 г. по повод 50-ата годишнина от смъртта на Цар Борис III Ваклуш Толев прокламира идеята за изграждане на Дом светилище и утвърждаване на датата за Ден на безсмъртните българи.

За първи път денят е отбелязан през 1998 г.

Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена с Решение на Общинския съвет на гр. Велики Преслав от 28 януари 2003 г.
Това са: Хан Аспарух, Княз Борис, Цар Симеон, Св. Климент Охридски, Св. Йоан Рилски, Св. Патриарх Евтимий, Отец Паисий, Васил Левски, Баба Тонка, Княз Александър Батенберг, Цар Борис Трети, Пенчо Славейков, Ванче Михайлов.

На 28 август 2023 г. се навършват 80 години от смъртта на цар Борис ІІІ.

По този повод заупокойна молитва и панихида се провеждат в Рилския манастир.

Присъстват Симеон Сакскобурготски със съпругата си Маргарита, княгиня Калина, съпругът ѝ Китин Мунюс и синът им Симеон Хасан, Константин Асен с жена му Мария и княз Борис Търновски.

Пред входа на църквата има почетни гвардейци. Службата се води от Неврокопския митрополит Серафим, Видинския митрополит Данаил, игумена на Рилския манастир Евлогий.

Още на 28 август 1993 г. в гр. Варна г-н Ваклуш Толев поиска денят на кончината на цар Борис III да се приеме за Ден на 13-те безсмъртни българи и да се сгради Дом-светилище в тяхна памет.

„Дом-светилището ще бъде българският социален учебник на приложна отговорност и национална доблест!

Ругаха ни чужди, ругаят ни и свои. Време е идеята за безсмъртните да победи сенките на съдбата. Те, безсмъртните, не търсят нашето признание, но ние имаме нужда от тяхното присъствие! Нито подражателството, нито аналогиите са потребно доказателство за наложителната необходимост от този Ден.

В душата на българина има наличен, но не достатъчно приложен оптимизъм. Затова празнуваме повече падналите за освобождение, отколкото идеята за История. Предложената от Общество Път на Мъдростта дата и поименни безсмъртни е именно идея за История.

Ние искаме гладният за хляб и бедният за идеи да се срещнат в Дом-светилището! Защото пораженство е да се живее без национална доблест и обидно е да нямаме идея за историзъм!

Ние, Общество Път на Мъдростта, благодарим на всички, които признателни приемат този Ден на светителство и зидат, засега само в душите си, този Дом-светилище.

Благодарим за подкрепата на гражданските и политически организации; благодарим на централната и поместна преса, на централната и поместна радио-телевизионна информация, направили достояние идеята ни за Ден и Дом на 13-те поименни безсмъртни българи! Благодарим на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България за деловото благоразположение.

Благодарим на Общински съвет — Велики Преслав, за решението да се изгради Дом-светилището на територията на техния град.

На безсмъртния не се пожелава вечност!”