Цветните килими в Белгия – любопитно

Цветните килими в Белгия 🌸🌺🌼🌺🌸🍃

На всеки две години в центъра на Брюксел грейва пищен килим от цветя по случай специалния фестивал на бегониите.

Белгия е страна, в която растат едни от най-красивите бегонии. Тя е най-големият производител на бегонии в света от 1860 г. насам,отглеждайки над 60 ​​млн. цветя всяка година. 80% от общата продукция, култивирана почти изключително в областта Гент, се изнася основно за Холандия, Франция и Съединените щати.

🌺

За да покаже красотата на бегониите пред целия свят, Брюксел организира Фестивала на цветния килим – Flower Carpet Festival, от 1971 г. Най-добрите градинари на Гент пристигат на площада Grand-Place в града (включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство) в историческото сърце на Брюксел, за да направят годишния цветен килим от стотици квадратни метри.

И местните жители, и гостите на столицата на Белгия могат да се насладят на прекрасната гледка от балкона на Brussels Town Hall.

🌸

Планирането и проектирането на цветните фрески отнема 2 години. В него участват екипи от илюстратори, графични дизайнери, ландшафтни архитекти. Самото създаване трае около 4 часа, като в него се включват освен стотици опитни градинари, също и толкова ентусиазирани доброволци. Фестивалът традиционно продължава 4 дни, колкото трае свежестта на цветовете.

Всяка година дизайнът е посветен на различна тема. В предишни години централният площад в Брюксел е бил украсяван с килими в чест на Моцарт, градините на Версай, Средновековието и алхимията, архитектурният стил Art Nouveau, Африка и др.