Живко Тодоров:“За мене е чест да открия ХVІІ Национален тракийски събор „Богородична стъпка“ и да бъда част от това знаменателно събитие“

На 26 август 2023 г., на приказните поляни на Старозагорските минерални бани, започна седемнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. За поредна година това благословено място събира всички нас – развълнувани и нетърпеливи да се докоснем до неподправеното очарование на съхранените и пренесени през вековете традиции, до невероятната магия на родния фолклор, до непресъхващия извор на нашето родолюбие.

Близо 4000 изпълнители от близките и далечни кътчета на страната, от 21 области, носители и пазители на българщината от различни възрасти, в двата дни (26 и 27 август) ще се качат на двете сцени, за да представят сътворените с мъдрост и любов безценни бисери от необятната фолклорна съкровищница на България. За някои, това ще бъде първата среща с публиката, среща която ще остане завинаги в паметта им. Други ще отнесат по родните си места първото си отличие. Някои са участници от предишни издания и се завръщат, защото тук се чувстват в свои води, сред приятели и съмишленици.

Началото сложи водосвет за здраве на участниците и многобройните гости на празника на народния български дух и култура , отслужен от иконом Тодор Данев.

Сред официалните гости бяха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и неговите заместници Радостин Танев и Надежда Чакърова, общински съветници, кметът на Старозагорските бани – инж. Станчо Станев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и представители на централното ръководство, Цанко Атанасов – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, омбудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова, дамите от Зонта клуб, участници от Международния артпленер „Безгранично изкуство“.

Уважаеми гости от цялата страна, за мене е огромна чест да открия ХVІІ събор „Богородична стъпка“,- каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. – Искам всички да си спомним за инициаторите на този събор – д-р Евгений Желев, кмет на Стара Загора от 1999- 2007 г. и за г-жа Петра Мечева, дългогодишния председател на Тракийски дружество „Одринска епопея“. Специално благодаря на тракийските дружества и на старозагорското дружество „Одринска епопея“ като част от цялостната организация. Благодаря на всички участници в събора. Много важно е да пазим традициите, да ги развиваме и предаваме напред във времето на поколенията, защото това е, което остава след нас.

Животът с бързи темпове върви напред и ние – с него. Независимо че всички стават малко по-възрастни, по-мъдри, важно е, че днес на събора виждам много хора с блясък в очите и с желание за изява на сцената, което много ме радва.

Преди малко разговарях с жените от един ансамбъл и те с усмивка казаха, че са станали вече баби. Отговорих им, че на възраст могат да са пораснали, но в душите си оставате да бъдете същите млади момичета, каквито сте били и преди.

Пожелавам ви да бъдете млади по дух и да поддържате жива тази традиция.

Откривам събора и за мене е чест да бъда сред вас!“- каза градоначалникът.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България – Красимир Премянов също поздрави участниците и гостите на това грандиозно събитие:

Дължим голяма благодарност на организаторите – на домакините от Старозагорските бани и на Община Стара Загора. Огромна организационна работа е извършена от нашето тракийско дружество в Стара Загора, с председател Цанко Атанасов“, – каза г-н Премянов. Той припомни, че организацията на тракийските българи съществува от 127 г. Неин учредител е легендарният Капитан Петко Войвода. През всичките години на своето съществуване, тя е бранила моралните и материални интереси на тракийските българи. Борила се е за българщина, за запазване на традициите на тракийските българи, които с потомците са повече от милион и половина.

Г-н Премянов обяви, че се работи по втори том на Енциклопедия „Тракия“. Първият том отразява национално-освободителното движение в Тракия от Възраждането до наши дни. Вторият том се отразяват бит, нрави, обичаи на тракийските българи- тези които са живели на територията на България, които са се преселили от близките нам страни, бягайки от жестокостта и униженията на властващите.

Нека вашият труд и талант, да се влее в това усилие, за да се знае за нас тракийци повече. Честит празник!“- каза г-н Премянов.

От 9:00 до 19:00 ч. на двете сцени се сменят певчески и танцови състави, инструменталисти и индивидуални изпълнители. Една невероятна, омайна симфония от звуци и багри, които докосват с чистотата и искреността си сърцата на всички българи. Те са оценявани от жури в състав: На първи сцена председател е доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове акад. Крум Георгиев – член на Международната академия по традиционно изкуство и Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На втора сцена председател е гл. ас. д-р Петьо Кръстев от Института по етнология   и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове акад. Кирил Тодоров – композитор и Дарина Славова – солист на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Преди дни Долап.бг подробно ви информира какво ще се случва на най-атрактивната част от събора – „На селски сбор не се кани…“ – Живата традиция от махалата „Добра среща“. Едно е да го пишеш, друго е да го видиш, да се стреснеш от пушкалата и гърмежите, да заиграеш с майсторите на хората и ръчениците, да опиташ от гозбите. На този терен са разположени и щандове с демонстрация на отколешни, забравени занаяти, които само преди 60-70 години са били неизменна част от бита на семейството:везбарство, ножарство, грънчарство, шивачница и селски плетки, селска библиотека и работилница за кукли, билкарница и селски гозби, чепкачница и предачница, старинни оръжия, кошничарство, тъкачество, пластене на вълна, хайдушка среща, на раздумка с билков чай и ръжено кафе ….

На сянка под дърветата бяха разположени детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“. Тук сериозно работеха клуб „Моливче“ и клуб „Забавна астрономия“; автентична и декоративна мозайка, творчество ателие „Чеканка“ оцветяване на глинени фигурки, тениски и бижута от мъниста и вълна, изработване на дървени фигурки, макаронена работилничка, детски татуировки, бродиране върху картон, рисуване върху природни материали…Участници в събора са още Туристически информационен център и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ с информационен щанд и атрактивно пускане на свобода на излекувани при тях керкенези, демонстрации са подготвили и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора“.

Кулминацията на съботния ден ще бъде от 19.00 часа, когато ще започне празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – с участието на хор, солисти и оркестър. От 21:00 ч. ще се представи традиционната нестинарска демонстрация.

Неделният ден започва с програма на 1-ва и 2-ра сцена, от 9.00 до 15.00 часа. В 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Анелия Овчарова – главен комендант на събора уточни какви и колко ще са отличията:

Новото тази година са две първи награди – парична премия, плакет и диплом на най-добре представилата се певческа група и на най-добре представилия се танцов състав.

Всички участници получават грамота и плакет. 50 плакета за принос в опазването и развитието на фолклорното изкуство ще бъдат връчени на 50 колектива – детски и възрастни. Освен това 40 златни медала ще се връчат на най-добрите индивидуални изпълнители. Както всяка година се връчват и пет специални награди: Голямата награда на кмета на Стара Загора; Наградата на кмета за най-добър детски състав; Наградата на Съюза на тракийските дружества; Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и наградата на Зонта клуб – Стара Загора“.

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев – 1952“ Старозагорски бани.

Росица Ранчева

Снимки Жейна Желева