Огромен хор от над 2000 хористи и „солистът“ Любо Киров взеха акъла на Летния театър в Стара Загора

За концерта на Любо Киров в Стара Загора, „спирка“ от Лятното му турне 2023, ще се говори дълго и само със суперлативи.

На 23 август най-голямата открита сцена в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“ в града на липите – Летният театър, се оказа твърде малка. По думите на певеца, от всички места на турнето, в Стара Загора най- напред са се продали билетите, още при обявяване на събитието през м. май.

Над 2000 души препълниха аудиториума. На входа се наддаваха луди пари за билети в повече. Освен щастливите правостоящи, организаторите пуснаха допълнително още 50 билета…Всички пейки и терени около театъра бяха заети много преди 21:00 часа от тези, които не са имали късмет да се снабдят с драгоценния билет.

Вярно е, че още при раждането му, Господ го е нарекъл Любов, за кратко Любо, който изпълни вечерта ни с любов. И Стара Загора и многото фенове от цяла Южна България, му я върнаха през целия концерт, който премина двата часа.

Щом оркестрантите опънаха жици, Любо откри концерта с „Восъчен герой“. Не зная дали можете да си представите, как тези 2000 и повече души „изригнаха“ възторжено, станаха на крака, вдигнаха ръцете горе, запяха с него и …Така беше до последното парче и след биса.

Почти всичките над 20 песни, които изпя, са негови авторски – или текст и музика, или само текст, или само музика. Уникален и неповторим певец. Възхитителен в своята отдаденост на изкуството, чудесен глас, истински, емоционален, безкрайно сърдечен и харизматичен чаровник. Едно от най-големите му „оръжия“ е изкуството му да владее публиката. За него присъстващите са не само негови приятели. По максимата „Моите приятели са и твои“ Летният театър беше събрал всички в името на Любо, за да са заедно с него. Той не спираше да благодари на новите си приятели, защото всички те са отделили от времето и средствата си, за да бъдат „Заедно“ , както се казва в една от песните му.

Любо флиртуваше елегантно с публиката и тя го обсипа с неподправена обич. Почти през целия концерт, присъстващите не седнаха на седалките, а пееха и аплодираха любимия си певец. Понякога, за да се чуе колко гласовити са старозагорци, оркестърът спираше и стари, и млади, и деца пееха акапелно „Ако някога“, „Още от теб“ и „Заедно“, „Целуни ме“, Има ли цветя“, „Ако сме двама“, „Мога“, „Липсваш ми“, „Имам само теб“, „Говори ми на ти“, „Ти можеш“ …Еуфорията не може да се опише, тя може само да се преживее и да те грее много, много дълго.

Един красив акцент, облечен в сребърен тоалет, беше Михаела Маринова. Тя изпя с Любо един дует – нов аранжимент, и две парчета от нейния репертоар.

За да уважи публиката, Любо смени четири тоалета, поздрави със „Всички пътища водят към теб“, пристигналите от селища, извън Стара Загора. Сред присъстващите се оказаха и много гурбетчии, завърнали се в родния град за ваканция. За тях беше специалната песен „Я кажи ми, облаче ле бяло…“

За оркестрантите – соло и ритъм китари, орган и барабани, запомних само името на солокитариста Ангел, част от оркестъра на Лили Иванова и автор на музиката на някои парчета. Любимецът на публиката, върлият рокаджия Тома, беше част от беквокала.

Тазгодишното турне на Киров беше открито с концерт в Пловдив и премина през Бургас и Варна. Обиколката продължава на 1 септември във Велико Търново, на 8 септември в Русе и ще завърши на 8 и 9 ноември на сцената на зала 1 на НДК.

Любомир Цветанов Киров е български поп изпълнител, музикален продуцент, инструменталист, художник, автор на много хитове в поп музиката и десетки текстове за песни. Бивш вокалист е на група „Те“. Член на журито в сезони 2, 3 и 5 на музикалното шоу „X Factor“. Продуцент в My Sound universe.

Роден е 26 октомври 1972 г. в Плевен. Има издаден един албум – „Целуни ме“. Висшето му образование е по изобразително изкуство в Националната художествена академия.

Щастлива съм, че присъствах на живо на концерта, пях, аплодирах и се възхищавах на изключителния талант на този голям българин.

Благодаря!
Росица Ранчева

Фотографиите са на Иван Ерменков