Мозайката „Майчина сълза“ вече краси подлеза на бул. „Руски“ в Стара Загора

Паното е с размери 4 м. височина на 3 м. ширина. Всяко тесерче (керамична плочка“ е рязано и е намествано парченце по парченце, може би няколко десетки  хиляди. В синхрон с древното антично изкуство използвани са само четири цвята и техни нюанси. Творбата е изпълнена с начупени керамични плочки, осигурени  от „Практис“ с оригиналната техника на модернизма – „тренкадис“, чийто „баща” е известният Антонио Гауди.

Изработването му бе част от програмата на проведеното от 30 юни до 3 юли 2023 г. в Стара Загора пето биенале „Мозайката днес“. Биеналето бе организирано от „Арт Мозайка“, в сътрудничество с Община Стара Загора и е традиционно събитие в културния календар на града. В събитието участваха 17 мозаисти – от България – Антоанета Стоименова, Васка Атанасова, Иван Джиджев, Иван Монев, Мария Матовска, Мила Ботушева, Николина Георгиева, Петя Мод, Радка Маркова, Стойка –Тони Матева и Цвета Люцканова; от Италия –  Грациела Кало, Соня Бианко, Зума Бигони, Оторина Караро, Мариа Де Каталдо, Габриела Веронеси; от Германия Фрауке Льофлер.

Тазгодишното издание на форума си постави за цел да даде начало на поредица от инсталации, свързани с българските народни приказки, обяви Стойка Матева – главен двигател и организатор на пленера. Първата е по илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на поколения българи приказка  „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев. Красивият разказ за любящото майчино сърце и болката по рожбата, която е далеч, е въздействащ шедьовър, оставил ярка следа в родната детска литература. Това е трогателна приказка за силата на любовта, която преодолява всякакви тежки обстоятелства, за която няма разстояния и за която нищо не е невъзможно-история за малките символи на обичта, спасяващи в най-тежките мигове.

Росица Ранчева