Brownies&downieS в Нидерландия  – място с много позитивна енергия

Странно място  – първо заради самото име и второ заради концепцията си – работно място за хора с интелектуални затруднения  (Даун см, Аутистичен спектър). Това е истинско кафе-ресторант, но с различна мисия и визия – изграждане на умения (приготвяне на кафе, кулинарни  и сладкарски умения, сервиране, общуване с гостите, за да достигнат щастие )и прилагането им в живота. Усмивките, топлото посрещане и искрената радост от служителите с Даун синдром доказват, че качеството на живот е повишено и че социалната адаптация е реална. Топла атмосфера на любов, приемане на всички различни, приготвяне на качествена и вкусна  храна  – това са тренирани и прилагани дейности в ресторанти, посещавани от хиляди хора. Да живеят живот както другите млади хора, но и с помощта на индивидуални планове, да имат собствена професия – това е сбъдната мечта на много семейства, чиито деца със специфични образователни потребности са навършили 18 години.

Веригата кафе-ресторанти стартира през 2010 г. в провинция в Нидерландия, а в момента наброява 56 заведения. От 2013 г. за популяризиране на инициативата се включва местното радио, а след това медийната кампания продължава в YouTube,TikTok, Twitter  чрез видео и музикални клипчета.

Приятелство, спокойствие и щастие те обгръща още на входа. Напрежението и бързината за миг се изливат от тялото ти, виждайки искрени усмивки. Замисляш се – дали поръчката трябва да се изпълни бързо, дали е толкова гладно тялото ти за храна или душата ти е изпразнена от човещина.

Най-важното, което се създава в Brownies&downieS не са уменията на хората с интелектуални затруднения да работят в кафе/ресторант, а урокът е за нас – общество, бизнес, държава– да бъдеш добър човек.

Да предложиш решение, да дадеш шанс и да направиш хората щастливи.

Д-р Рени Колева

детски ендокринолог