Мистерията на Спящата красавица – любопитно

Мощите на светците винаги са будили недоверие. Нетленните части от телата на светците понякога са наистина удивителни, но Света Бернадет, чието тяло почива в стъклен рак в реликварий на Невериш, изглежда като истинско чудо.
Момичето е починало преди повече от век, но гниенето не  докосва тялото на един от най-обичаните и почитани светци в света. Целият живот на Бернадет е необясним феномен, но  започва да предизвиква най-яростни спорове след смъртта и.
От детството, страдаща от костна туберкулоза, дъщерята на разрушен мелничар е канонизирана, след като Света Богородица й се явила в Лурдската пещера на Масабиел. Бернадет събира дърва, когато пред нея внезапно се появява красива дама в луксозни дрехи. Въпреки натиска на църковници и власти, тринадесетгодишното момиче не се отказва от виденията си и скоро на мястото, където Богородица й говори, започва да извира извор, чиято вода изцелява дори безнадеждно болни пациенти.
Странен факт, но Света Богородица и водата от извора не са излекували самата Бернадет. Изводите, изследванията направени от учените обаче били шокиращи. Тялото на Бернадет било напълно унищожено от болестта, с такъв ход на заболяването момичето трябвало да умре на 14-годишна възраст, но тя живее още 20, без да се оплаква от страданието, което всяко движение й причинява, и върши най-трудната работа в болницата в Невер.
В момента Лурд е Мека за поклонници, които пътуват от цял ​​свят, надявайки се да получат изцеление. Всеки случай се регистрира от висококвалифицирани лекари, през 2018 г. официално са известни повече от 5000 случая на изцеление от смъртоносни болести! Тази цифра изглежда невъзможна, а броят на щастливите хора, които са получили изцеление благодарение на Света Бернадет, непрекъснато нараства.
Подобно на житието на Бернадет, както и чудесата на изцелението, нетленното тяло на светицата поражда не по-малко въпроси. Огромен брой учени настояват за извършване на експертизи, спектрални анализи и компютърни изследвания, но Ватикана е заел категорична позиция и не допуска подобно развитие на събитията. Има и такива, които наричат ​​църковниците шарлатани, като открито ги обвиняват, че поставят восъчна кукла вместо тяло.
30 години след смъртта на Бернадет тялото й е погребано отново. Всички, които участват в ексхумацията, не сдържат сълзите си. Бернадет изглежда жива, лицето й е почервеняло, а мокрите й мигли сякаш леко треперят. След това тялото е извадено от гроба още два пъти и всеки път учените записват нетленността на останките.
От 1925 г. тялото на френската светица е поставено в параклиса на нейното име в Невер и всеки, който види Бернадет, усеща благодатта и любовта, които буквално излъчва нежното лице на Спящата красавица.
Така че струва ли си да настоявате за провеждане на прегледи? Може би трябва да отворите сърцето си и да повярвате в чудо?💯
От Интернет