Ако не отидете до селския двор „Добра среща“, все едно не сте били на фолклорния събор „Богородична стъпка“

Не зная кой и кога измисли СЕЛСКИЯ ДВОР на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който се провежда на Старозагорските минерални бани, но това е най-атрактивното място. За него няма жури и няма регламент за представяне. Има много автентични български прелести, оживели обреди и традиции, виртуозни кулинарни специалитети , сръчности и весел стар и млад народ „да открадне“ с очи, кое как се прави, да се досети как едно време на село…

Като отминеш първа и втора сцени, където върви надпяването, надсвирването и надиграването, на запад по търговската улица на занаятите и насреща, под вековните дървета се е настанило „селото“.

На символичния вход те посреща голям транспарант :“На селски сбор не се кани…“ – живата традиция от махалата „Добра среща“.

Домакините чакат гостите на 26 и 27 август 2023 г. (събота и неделя). Единственият пропуск е добро настроение и много усмивки.

Какво ще може да се види, да се вкуси, да се научи, а и всъщност да се покаже усталъкът на българската стопанка: Селска библиотека; Школо по народни песни и танци; Народни обичаи; Везбарство, ножарство и грънчарство; Шивачница и селски плетки; Работилница за кукли; Селски гозби и билкарство; Чепканиченца и предачница; Старинни оръжия; Кошничарство и тъкачество; Плъстене на вълна; Хайдушко сборище; Фотаджийница и още много други.

В селския двор ще се представят още: ФА „Загоре“, гр. Ст. Загора на 26.08 от 12.00 ч.; Гайдарска формация „Орфей“, гр. Чепеларе на 27 август от 12.00 ч. Представителен Ансамбъл „Нашенци“, гр. Стара Загора – 27 август; Представителен ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ “ Развитие“ с. Дълбоки, общ. Ст. Загора 26 и 27 август; Общински танцов състав гр. Стара Загора – 26 август; Колективи от читалищата на селата: Преславен, Змейово, Маджерито, Малко Кадиево, Братя Кунчеви, Калитиново, Михайлово, Малка Верея, Старозагорски минерални бани ,Остра Могила, Сулица, Сладък кладенец и Оряховица. Детски танцов състав “ Броеничка“, гр. Стара Загора; Читалищата на кв. Кольо Ганчев и Железник гр. Стара Загора. Колективи от общините: Казанлък, Велико Търново, Поморие, Чирпан, Раднево, Габрово, Сунгурларе, Куклен, Мъглиж, Ветово, Хасково, Гълъбово и други.

Ще присъствате на приготвяне на традиционни ястия и изложение на селски гозби – с вкусът на преславенските гюзлеми, оряховски мекици, змейовски таратор, пити, баници и сладки изкушения от с. Спасово, общ. Чирпан.

Финансовото осигуряване на „Селският двор“ е от Национален фонд „Култура“.

Росица Ранчева