Музей „Етър“ е домакин на церемония за наградите „Жива“ през 2024 г.

Едно от най-значимите международни събития в областта на културата – церемония по раздаване на наградите „Жива“ на фондация Форум за славянски култури, ще се проведе в България. Това ще стане в края на септември 2024 година. Директорът на влиятелната неправителствена организация д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева, член на журито за определяне на музеите победители, посетиха Габрово, за да се запознаят с условията за реализация на церемонията.

Д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева разговаряха с кмета на Габрово Таня Христова, която с готовност подкрепи инициативата. Организатор от българска страна е музей „Етър“ – носител на една от двете големи награди „Жива“ за 2020 година, който ще бъде домакин на церемонията през 2024. Министерство на културата активно подкрепя българското присъствие във Форум за славянски култури, чрез своя представител – Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

По време на разговорите между проф. д-р Светла Димитрова, д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева бяха уточнени подробности за провеждане на церемонията, за която се очакват над 150 представители на музеи, членуващи във Форум за славянски култури.

При посещението си у нас д-р Андрея Рихтер проведе среща и със зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, началника на отдел „Международни дейности“ в Министерство на културата Петър Миладинов и Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.
Зам.-министър Георгиев приветства г-жа Рихтер за активната й работа за развитие и популяризиране на славянските култури. Обсъждаха се възможности за разширяване на сътрудничеството между Форум за славянски култури и българското Министерство на културата.

Инициативата „Колекция от 100 славянски романа“ дава възможност за по-добро опознаване на автори от славянски държави, програмите „Славянско наследство“ и „Пиранова“ насърчават дейности в областта на опазване на културното наследство, научните изследвания и обучението.

Утвърждаването на Наградата „Жива“ е основа за задълбочаване на сътрудничеството между музеите и специалистите от страните, членуващи в организацията. В хода на срещата беше изразена надежда, че церемонията за връчване на наградите „Жива“ в РЕМО „Етър“ в края на септември 2024 г. ще се радва на голям интерес и ще допринесе за увеличаване на участниците от България в конкурса.

Тихомир Църов

PR на музей „Етър“ – Габрово