Фестивал „Шипка фест“ /6-10 септември/

ПОКАНА от организаторите:
С най-голяма радост Ви каним на Шипка фест ’23 в притихналото и прохладно лято, в началото на септември, в подножието на Балкана и в колорита на град Шипка.
Фестивалът ни навършва 5 години и чества първия си малък юбилей. По повод празника и благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“, тази година фестивалът ще продължи пет дни – от 6 до 10 септември.
Мисията на фестивала е да предостави пространство за съхранение и предаване на българското културно наследство, автентичните български занаяти и фолклор, както и представянето на различни съвременни музикални форми, жанрове и техники в изкуството, като едновременно с това да обогати културните събития в сърцето на Розовата долина.
На фестивала ще се срещнете с музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор и го развиват, както и някои от големите майстори на народните занаяти като Софка Димитрова, Деси Владовска, Стефан Чаков, Антон Анастасов, Кирил Митрашков, Станко Киров, Цвятко Цвятков и други.
Освен възможността да си изтъчете коланче на номадски стан, да тъчете на хоризонтален стан, да си изковете ножче или да оплетете кошница , ще можете да се насладите и на други демонстрации на занаяти, както и на интересна кино, лекционна, музикална и изложбена програма.
Както винаги за децата ще има допълнителни изненади и занимания.
Домакини и организатори на събитието са Народно читалище „Светлина – 1861“- гр. Шипка и фондация „Отворен интелект – ОУПЪН МАЙНД“, гр. София. Основната фестивална локация е къща-музей „Чирпанлиева къща“, а спомагателните са салона на Читалището, Художествена галерия „Христо Песев“ и пространство OPEN MIND.
За подробна програма следете Фейсбук страницата на Шипка Фест и www.shipka.info
Не на последно място, организаторите си поставят за цел да провокират промяна в начина ни на мислене и живот. За това ще се погрижат доброволците по програма Европейски корпус за солидарност на ЕС, които ще прекарат два месеца в Шипка преди фестивала, като ще съдействат не само за организацията на фестивалното пространство и къмпинг зоната, но най-вече, за да може Шипка Фест ’23 да бъде действително събитие с нулеви отпадъци и да покаже на гостите ни, че всеки отпадък може или да бъде избегнат или да се превърне в ресурс за друг процес.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.