Игрален филм за обгазяванията в Старозагорски регион ще има премиера в Казанлък

На 24 август в 20 часа в Парк „Тюлбето“ в Казанлък е премиерата на новия български филм „Апокалипсис до поискване“ с участието на актьори от Драматичен театър „Гео Милев“.

„Това е най-дълго сниманият филм в историята на филмовото изкуство, тъй като първите редове на сценария написах през лятото на 1983 година. През 2010 продължи професионалното оформяне на сценария под надзора на проф. Св. Овчаров. През 2016 бе първият снимачен период, а миналото лято – вторият снимачен период. И така, бавно, но славно /надявам се/, след точно 40 години дундуркане, “Апокалипсисът” ще поеме към своите зрители. В подходящ момент ще благодаря персонално на всички замесени…“ – написа в своята Фейсбук страница режисьорът Петър Марчев.

„Отне ни почти десет години усилия да направим филм, в който да разкажем за обгазяванията на старозагорския регион в периода 2004-2006 година“, разказа преди време пред медиите Марчев. Той напомни, че в резултат на обгазяването е имало поражения върху здравето на хората, а скрининг сред децата в Стара Загора е показал голямо повишение на броя респираторни инфекции спрямо други региони в страната. По думите на Петър Марчев кинолентата е базирана върху журналистически разследвания. „По онова време всички обвиняваха ТЕЦ-овете „Марица Изток“ за обгазяванията“, посочи той и добави, че въпросните разследвания са показали като причина незаконна утилизация на промишлени отпадъци на полигон „Змеево“, извършвана от 14 частни фирми. Главният персонаж във филма е млад журналист, който тръгва по следите на случая.

Автор на музиката към филма  е китаристът Димитър Вакарелов. Основната песен е изпята от неговата съпруга Надя Тончева.  В кинопроекта участват професионални актьори от театрите в Стара Загора, Казанлък и Габрово. Главната роля изпълнява актьорът от Старозагорския драматичен театър “Гео Милев” Жоро Райчев.  Участват още Милен Вангелов, Таня Йоргова, Велислава Кирилова, Христофор Недков. . Тук може да видите клипа към филма:

https://www.youtube.com/watch?v=isguhUrBxC0

Филмът „Апокалипсис до поискване“ на казанлъшкия журналист, белетрист и режисьор Петър Марчев  участва в селекцията на кинофестивала „Златна роза“, чието 40-о издание се проведе от 23 до 29 септември 2022 г. във Варна.  Петър Марчев е дългогодишен журналист, работил в началото на 90-те години и във вестник „Заводска Трибуна“, чийто наследник е настоящият вестник „Трибуна Арсенал“. Оператор е популярният казанлъчанин Румен Сомов. Монтажът е поверен на студентката IV курс по специалността „Филмов и телевизионен монтаж“ Анна-Мария Танева – дъщеря на казанлъшкото творческо семейство Денница Танева и балетиста Станко Танев.