Чепеларе кани гости на Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“

Родопският град Чепеларе отново ще домакинства на Национални хайдушки празници “Капитан Петко Войвода”.
На 2 септември (събота) 2023 г. от 17:00 часа е официалното откриване на празника с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на автентичната му пушка.
Пушката на Капитан Петко ще бъде предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. За нея има две легенди. Според едната, тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, а според друга – оръжието му е подарък лично от руския император Александър II. Тя е марка “Уинчестър” и е от 1866 г., а от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян.
Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета ще бъде пресъздадено от 17:00 часа на ул. „Васил Дечев“ 14 /главната улица на гр. Чепеларе до Виенския салон/.
Във възстановката ще участват ДТС към НЧ „Родопска искра 1880“, гайдарски състав „Петко Войвода“, сдружение „Родопски хайдути, самодейни състави и Ансамбъл „Шевица“.
В 17:45 часа стартира тържественото шествие, начело с войводата, към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе. Там програмата ще продължи със сдружение „Родопски хайдути“ под съпровода на над 30-те родопски каба гайди от гайдарски състав „Петко Войвода“.
От 18:30 в градската градина ще бъде представена „Енциклопедия Тракия“ от авторски колектив, организирана от Съюза на тракийските дружества в България.
Очаква Ви също и интересна фотоизложба „Петко Киряков – войводата на Тракия и Родопите“, създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви.
Концертната програма на Представителен Фолклорен Aнсамбъл „Шевица“, състоящ се от 60 красиви млади изпълнители започва от 19:30 часа на пл. „Олимпийски“.
По време на празника ще имате възможност да се снимате с Войводата пред специално създаден кът за снимки, както и да посетите лично еко пътека „Старата воденица“, където е сниман част от филма „Капитан Петко войвода“.
Чепеларе Ви очаква на 2 септември!
Снимки: Facebook