Мостът „Шахара“ в Йемен – любопитно

Мостът „Шахара“

Шахара е планинско селище, намиращо се на около 100 км северозападно от Сана, в йеменската провинция Амран. Селото е разположено в горната част на планината Джабал Шахара, на 2 600 м надморска височина. Районът е известен със своя сводест мост, построен през XVII в. по заповед на местния владетел Ал Уста. Дело е на майстор Салахал Ямани.
Пешеходният мост е трябвало да свърже две села, разделени от дълбока клисура, като осигури на жителите им сравнително лесен начин за придвижване. Издигнат е на около 200 м над долината, през която минава. Съоръжението е дълго 20 м, а широко – около 3 м. Мостът „Шахара“ е изграден чрез използването на традиционната за местните хора варовикова зидария. От двете му страни има стълби, които водят към съседните планини. Под него се виждат останките на разрушена арка, чието предназначение не е известно.
Съоръжението все още се използва от местните хора. Мостът „Шахара“ не впечатлява със своята невероятна архитектура. Той впечатлява със самото си построяване и мястото, на което се намира. Спиращите дъха гледки към околността са една от причините мостът „Шахара“ да се превърне в популярна туристическа атракция. Той е един от националните символи на Йемен.