3-те мистерии зад известната живопис „Момичето с перлената обица“ – любопитно

3-те мистерии зад известната живопис „Момичето с перлената обица“
Мнозина са запомнили този загадъчен поглед в известната маслена картина на холандския художник Йоханес Вермеер „Момичето с перлената обица“. Рисувано през 1665 г., произведението все още е обект на очарование и анализи.
Картината е собственост на Кралската художествена галерия в Хага, Нидерландия, но гостува и в други галерии по света. Безспорно личи таланта на художника, но за известността и допринася най-вече мистериозната предистория на сюжета. Защо младото момиче е вперило настойчив поглед? Защо само на лявото и ухо е поставена обица? Едрата бяла капковидна перла е символ на благосъстояние и богатство, нетипични за следвоенния период, което добавя още една загадка. Следват три мистерии около шедьовъра на Вермеер.
1.Момичето може би е била съпруга, дъщеря или домашна помощница на Вермер.
Наричана още Мона Лиза от Севера, от мнозина в арт средите, идентичността на момичето с перлена обица така и не се изяснява. Съществуват спекулации, че тя е съпругата му, най-голямата му дъщеря Мария или прислужница, както се предполага и в измислената история за Гриет в книгата на Шевалие.
2.Перлата може да не е истинска.
Изкуствените перли били популярни и достъпни. Според художника и специалист в история на изкуството Джонатан Янсон, те ги изработвали от тънки стъклени сфери, пълни с „екстракт от Изтока“. На уебсайта си girl-with-a-pearl-earring.info той твърди, че това е препарат, направен от бял восък и сребристи люспи на речна риба, наречена уклейка от семейство Шаранови. „Изглежда, че това момиче на Вермеер носи стъклена обица, която е лакирана, за да изглежда като истинска огромна перла.“ Независимо дали тази перла е истинска или изкуствена – със сигурност е заслужила вниманието ни! Факт е, че фините перли са били важна част от холандската култура по онова време, по-късно ще разберете защо.
3.Същата перла може да е и в други картини на Вермер.
Според Янсон подобни перли с форма капка се виждат в осем други творби на художника, включително и „Дама пише писмо с прислужницата си“.
А защо Вермер е обичал перлите? Според публикации, по този начин холандските художници са изразявали патриотизъм и гордост от националните постижения след придобиването на независимост от Испания . Художници като Йоханес Вермер отбелязват нарастващото богатство на нацията с изображения на фини дрехи, блестящи перли и папагали.,💯
От Нета