Къде се намира гробът на Света Богородица?

Много хора често споделят, че заминават за Ефес, за да се поклонят на гроба на Божията Майка. Трябва да се знае, че Нейният гроб никога не е бил в Ефес. Светата Дева умира в Гетсимания близо до Иерусалим, където е и погребана до гроба на Своите родители праведните Иоаким и Анна и св. Йосиф Обручник. В Ефес Тя само е живяла известно време, придружавайки мисионерската проповед на св. апостол и евангелист Иоан Богослов. Но, както казахме, Нейният гроб винаги е бил само и единствено в Гетсиманската градина. През 4 век на това място бил издигнат величествения храм „Успение Богородично”. И до днес множество вярващи отиващи на поклонение в Иерусалим, не пропускат да се поклонят на гроба на Пресветата Дева родила Спасителя на света.
Каква е била Божията Майка според Нейните съвременници ?
В едно древно предание, приписвано на св.Игнатий Богоносец, се казва следното:
„Много са у нас жените, които желаят да видят Майката Иисусова. Чуваме, че тая девствуваща (обрекла се на девство) Майка Божия е изпълнена с всякаква благодат: в гоненията. Тя е благодушна, при сиромашия и лишения не скърби, на оскърбяващите Я не се гневи, но им прави добро, в щастие е кротка, към бедни е милосърдна и им помага, колкото може. Но не търпи въставащите против нашата вяра, Тя е благовестница на нашето благочестие и наставница на верните във всяко добро дело. А особено обича смирените, защото сама във всичко е смирена.”
Молитва към Божията Майка
Всеки човек, колкото и малък молитвен опит да има, знае че молитвата винаги носи радост и утешение. Човек може да поиска всичко в молитва и ако е полезно за душата му, ще получи търсеното. Има обаче едно много важно условие: да не е във вражда със своя ближен и да не таи в сърцето си лоши помисли към него. Колкото по-често се обръщаме към Бога, Божията Майка и светиите в молитва, толкова по-добре е за самите нас. Те не биха се „отегчили”, ако ние ежечасно ги призоваваме на помощ, защото се радват винаги, когато издигаме ума си към Небето.
Една от най-хубавите и кратички молитви към Светата Дева, с която можем по-често да се обръщаме към Нея е: „Пресвятая Богородице, спаси нас!” Дори не е нужно постоянно да напомняме за какво Я молим. Достатъчно е просто умилно да зовем в сърцето си този вопъл, а Божията Майка знае от какво имаме нужда. Хора, които усърдно се занимават с молитва твърдят, че тази молитвена въздишка особено силно действа в мигове на изпитания, опасности или житейски недоумения. Освен това, когато човек търси помощта и ходатайството на св. Богородица, Тя се „ангажира” да му помага и подкрепя поради надеждата възлагана върху Нея.