Утре е един от най-големите християнски празници

На 15 август честваме Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица .

Голяма Богородица е денят,  който се почита като Ден на Нашата Покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

След като човек e постил, е добре да очисти и душата си, както и тялото и да отиде на Изповед. Там в храма, без да се срамува и смущава, да открие греховете си пред православен свещеник. Желателно е жените да бъдат с покрити глави по време на Изповедта, каквито са и църковните препоръки. След като човек очисти съвестта си от натрупалите се грехове, може да вземе Свето Причастие, без да е ял и пил вода, рано сутринта по време на светата Литургия.

В храма се пали свещ в памет на Светата Майка и се слагат цветя върху „ложето й“, както се прави за всеки починал.

Ако желае все пак да извърши някакъв принос, християнинът може да дари на храма брашно (за просфорите), червено вино (за Причастието) и олио (за кандилата). Може да остави и парична сума, но не върху иконите, а в касите. Ако желае може да раздаде храна, пари или дрехи на бедни хора. На този ден също така не се прави помен за починали поради празничния му характер. Ето с такива дела човек може да почете най-добре празника Успение на Божията Майка.

На този ден имен ден празнуват: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио и други производни.

*На този ден не се работи никаква работа

*Старо поверия гласи: В този ден не се пипа нищо червено!!! На лошо е!

Вярва се, че така младите жени ще останат бездетни!

*Друго поверия гласи: На 14 вечерта, бездетните жени молят Богородица да им помогне, носят дарове и преспиват в църквите!

Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.

Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

У нас денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици.

Традиции и обреди
Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. Никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.
На 15 август свършва Богородичният пост и се организира празнична семейна трапеза или общоселски събор. На празничната трапеза стопанките нареждат задължително ритуални погачи, мед и жито. Слагат още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле, различни плодове. По традиция на този ден се раздават богородична пита и осветени в църквата плодове за здраве и късмет на цялото семейство. На трапезата се слагат задължително плодове – грозде, диня, ябълки.
На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.
Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.