Гинка Михайлова на лятна раздумка с актьора Стефан Борисов

Разговорът e за актьорството на любителите-творци от малки до големи и успеха му на ръководител

Визитката на Стефан Борисов във ФБ профила му : 2005-а година започва да учи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“- София; 1-ви август 2009-а година започва работа в ДТ „Гео Милев“- Стара Загора и толкоз! Който се интересува може да продължи да рови в профила. А там са само снимки с колеги в театъра, самотни пейзажи и няколко театрални групи, за които по- горе все още не се съобщава…А аз да добавя – все още не е срещнал любовта на живота си, за да създаде семейство…

Театърът е голямата магия на неговия живот…засега!

Пет години след като стъпва в старозагорския театър, творческата енергия закипява и прелива в нови форми на работа. Тръгва сам да организира любители театрали и да изследва невидимите пространства на любителския театрален дух и предизвикателство.

Лято е. Ваканцията е затворила творческите лаборатории в Народно читалище „Св. Климент Охридски“. Намирам Стефан далече от града и от сградата на театъра да събира поетичната енергия на вятъра и слънцето, природата, морето, пясъка и безбрежната синева, …

Здравей! Да питам ли къде си? И уместно ли е да говорим за театъра с любителските състави на читалището там където си?

Когато почивам най-добре обмислям бъдещите си задачи. Тази година актьорската ни група „Междузвездни таланти“ ще отпразнува девет години. Избраната дата за това събитие – 1-ви ноември 2023 г. не е никак случайна... Смятам, че са нужни повече будители във всички сфери. Читалищата са сред културните институции, които дават поле за изява на всички изкуства и предоставят възможност на децата да се изявяват в пеене, танцуване, театър, рисуване и да открият таланта в себе си. Читалище ,,Св. Климент Охридски 1858“ и целият му екип, през всички тези години, с възхищение и възторг подкрепя театралните изяви и неуморни репетиции на „Междузвездните таланти“ и изкуството във всичките му форми.

Какво е да работиш с подрастващи – с малки, големи и възрастни? Ти вече имаш детска група, тийнейджърска и групата на 20+? В какво се корени тайната на Стефан Борисов?

Да работиш с ученици и най-вече с техните родители толкова време, не е никак лесно. Всеки родител смята, че неговото гардже е най-хубаво. Но за да задържиш толкова време децата, родителите да ти се доверят напълно, в това, което правиш, да привличаш нови таланти и да умееш да водиш театрална група, трябва да знаеш каква е правилната формула. Тайната на Стефан Борисов е, че се водя от правилото за десетте хиляди часа, вложени във всяка сфера, независимо от това каква е тя, през която трябва да бъдеш отдаден и да работиш с пълна сила, за да станеш експерт. Тези десет хиляди часа отдавна съм ги минал и в момента предавам наученото на своите ученици. Защото в групите ние не се учим само актьорско майсторство, но и на нещо много важно: Как да създават приятелства помежду си, да умеят да работят в екип, да развиват комуникационните си умения, да преодоляват себе си, да работят върху притеснението и задръжките си, както и на това да обичат изкуството.

Какви бяха събитията и новините за Вас през изминалия творчески сезон?

Изминалата година бе много ползотворна за мен – актьорът-художествен ръководител Стефан Борисов. Работих с три театрални групи, от които две новосформирани, със съвсем начинаещи и прохождащи театрални открития – едната с деца от първи до четвърти клас, а другата с вече пораснали и „работещи деца“ във възрастова група 20+. Третата група, така наречената тийнейджърска група, се състои от деца, които посещават театралната школа от по-дълго време, някои от които са мои ученици повече от шест години.

Като правя разбор на изминалата година, мога да заявя, че талантите на Стефан Борисов са в творчески подем. Аз и моите ученици се радваме на много успехи, плод на съвместния ни труд и отдаденост.

Върху какво работехте и с какво завършихте сезона?

Най-малките театрални таланти работиха върху пиесата ,,Ха да видим кой кого“ от Иванка Милева-Даковска, с която се изявиха в първа възрастова група-участници до 14 години на петнадесетото издание на театралния фестивал ,,Сцена край морето“, град Поморие 2023 г. Децата се представиха достойно и се завърнаха в Стара Загора с втора награди в тази възрастова група. Дилян Димитров, на 7 години, бе награден с персонална награда за актьорско майсторство.

През новата учебна година съм подготвил нова постановка,,Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, върху която ще работим с най-малките таланти.

Тийнейджърската група също се представи на театралния фестивал ,,Сцена край морето“, град Поморие 2023-а с постановката ,,Облог за мома“ от Панчо Панчев. Те се състезаваха във втора възрастова група – участници от 14 до 19 години. Подрастващите също грабнаха втора награда в тази възрастова група. С индивидуални награди за актьорско майсторство журито отличи Варя Зайчева – на 13 години и Георги Кирилов – на 13 години, който тази година беше приет с най-висока оценка в актьорската паралелка в Национално училище за музикални и сценични изкуства ,,Христина Морфова“, гр. Ст. Загора.

По-рано през годината тийнейджърите се представиха с ,,Облог за мома“ в шестото издание на Национален детско-юношески театрален фестивал ,,Сцена под сините камъни“ гр. Сливен, където грабнаха първа награда във втора възрастова група.

Тинейджърите се изявиха и на Детско-юношеския театрален фестивал „Малкият принц“– гр. Дебелец. Издание 2023 се проведе под патронажа на Министерство на културата и е част от Културния календар на Община Велико Търново.

В него участваха 21 детски и юношески театрални състава от цяла България с близо 300 млади актьори. Те представиха 5 спектакъла в детската възрастова група и 16 в юношеската.

Ето и наградите, присъдени от журито с председател актрисата Йоана Буковска-Давидова:

НАГРАДИ ЗА СПЕКТАКЪЛ в Първа възрастова група до 14 г.

Голяма награда на Община Велико Търново и статуетка „Малкият принц“ беше присъдена на „Междузвездни таланти“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора за спектакъла „Пинокио“

Цялата театрална група Междузвездни таланти покориха още една сцена с участието си в Първият Националния фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри”, който се проведе от 21 до 23-и април т.г., в НЧ „Искра” – Казанлък.

Какво интересно се случи при работата с любителите-театрали – малки, големи и още по-големи млади хора?

Моето откритие при големите театрални таланти е, че работата за всички тях беше едно голямо предизвикателство! Имаше много въпроси, терзания и вътрешни битки в мен самия – дали ще могат да преодолеят всички притеснения и задръжки, които имат. Предизвикателствата бяха страхотни и бяха заложени най-вече при представянето им на Актьорската вечер в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“! Поставих им като задача актьорски откъси от пиеси, които се работят във втори курс в НАТФИЗ и моите големи ученици се справиха повече от блестящо! След изключителната им изява, летвата се вдига и те се впуснаха с две нови начинания – постановки, които се работят в четвърти курс от студенти в НАТФИЗ. За да добием представа за успеха, който постигна театралната група за големи ще дам сравнение с професионалните актьори, на които се дава една театрална пиеса и върху нея актьорите репетират 5 дни в седмицата по 7-8 часа, тъй като това им е призванието и професията. Пред групата предизвикателството е доста голямо, предвид факта, че всеки от тях работи, има различни ангажименти и поради тези причини времето за репетиции е по около два часа седмично! Успехът беше страхотен! Вярвам в талантите им и знам, че въпреки този кратък репетиционен процес, отново ще постигнат забележителен успех. Гордея се и ще продължавам да се гордея с тях. С тази театрална група търся нови и нови предизвикателства, като целта ми е да излязат от пределите на Стара Загора и да разгърнат таланта си на други сцени в страната. Друга цел е да излязат от зоната им на комфорт, която НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ им осигурява и да се впуснат в участия по непознати до този момент сцени, публика и изяви, както и на театрални фестивали за любители-творци.

Новото, което предстои за голямата възрастова група е работа върху две нови постановки – ,,Облог за мома“ на Панчо Панчев и ,,Том, Дик и Хари“ от Рей и Майкъл Куни.

Какво можем да кажем за школата на Стефан Борисов?

Школата на Стефан Борисов се развива и разраства с голяма скорост. От скоро, поради големия интерес към работата му с деца и големи, си създадоха собствен профил в социалната мрежа фейсбук със закачливото заглавие Талантите на Стефан Борисов. Чрез нея хората могат да се докоснат до моменти от репетициите, да се запознаят с постиженията на отделните любители-творци, както и да следят за бъдещи събития и изяви, на които могат да присъстват.

Как успяваш с толкова много работа?

Не приемам това като работа. Казват, че когато разберете, че професията ви е призвание, тогава вече не я приемате като работа. Няма нищо по-хубаво от това страстта ви да ви бъде професия. Казват още, че театър се прави със съмишленици. Точно затова смятам, че с голямата възрастова група сме постигнали този голям успех, защото през периода на репетиции съумяваме да изградим сплотеност, постоянство, позитивна атмосфера и поставяне на ясни цели, които да се следват упорито!

Какво планира Борисов в полето на творческите си фантазии?

Освен трите вече установени групи, има предпоставка да започне съвместно сътрудничество с няколко училища в Стара Загора. Стискаме палци това да се случи и ми пожелайте успех!

Предстоят бъдещи изяви на учениците ми през следващата учебна година в Севлиево, Русе и Пазарджик, където възнамеряваме за първи път да посетим театралния фестивал.

Засега ще запазя в тайна новата постановка на Тийнейджърската група, с която ще покоряваме още сцени и ще се явяваме на фестивалите през 2024 година.

Има ли новини за по-нетърпеливите за узнаят от този разговор?

Добрата новина е, че септември месец, в трите установени възрастови групи, ще има записване за желаещи да постъпят в театралните групи. А до тогава, аз се наслаждавам на творческия си отпуск, до колкото е възможно, защото често ми се случва да посещавам паркове и градинки с неуморните си ученици, които не ме оставят на мира, зажаднели за репетиции и нямайки търпение да стъпят на сцена. Да, правилно сте прочели – посещаваме паркове и градинки, защото читалището е в отпуск и актьорът Борисов импровизира, използвайки парковете за „сцена“, на която да провеждаме репетициите си

Оставям този разговор отворен да го продължим, когато сезонът започне, за да си говорим за нови заглавия, нови творчески попълнения, нови предизвикателства и възможности за изяви. А дотогава – весело творческо лято и забавни мигове в парковете и градинките – сцена може да има навсякъде и публика също!

Здрави да сте и успех!

Гинка Михайлова