Човекът, който най-много ме вдъхновява. Мисията да предадем доброто нататък

Георги ДИМИТРОВ

Вдъхновен от Николай Диков и инициативата ,, Да заразяваме с добро”, реших да разкажа за човека, които най-много ме вдъхновява в живота ми. За съжаление тя вече, не е сред нас, но знам че би искала да споделя завета, които ми остави.
Много време пазих това съкровище за мен самия. Трябваше ми много смелост и сили, за да го пусна. Но вярвам ,че тези съвети трябва да достигнат до повече хора.

———————————————-

Върви си човекът сам през света……
Върви си човекът сам през света. Носи със себе си болка, мъка, любов, радост, надежди…Изживява живота си завъртян във вечен кръговрат – раждане и смърт.
Върви сам човекът по собствения си път и оставя след себе си спомени, мисли, поколения, легенди и облаци…

На 8-ми срещу 9 март се навършват 8 години от кончината на моята мила майка Kamelia Mircheva.
В нейна ПАМЕТ бих искал да споделя едно от последните писма, които тя ми остави. За мен то   е много лично и едно от най-големите съкровища, които притежавам.

Жоре,
Пиша ти тези писма, тъй като времето ми в този свят с всеки изминал ден става все по-малко, а искам да ти кажа толкова много неща. Маме, ти си най-голямата моя радост. Обичам те толкова много и за моята обич няма значение, дали съм в този или в онзи свят.Тя винаги ще е толкова силна и ще ти принадлежи.

В този живот не натрупах богатства и материални неща, които да ти оставя.Трупах знания, които исках да ти предам.Опитах се да бъда добра майка. Не винаги успявах. Понякога бях много заета, друг път бях много обсебваща… Допусках грешки, но се опитвах да ги поправя.Но каквото и да съм вършила, каквото и да съм действала винаги съм те обичала.
Щастлива съм ,че през тези години прие да те уча да рисуваш.Благодаря ти за това.Рисуването е дар, които можеш да развиваш. То ще ти носи радост и удоволствие. Ще ти помага в трудните моменти и ще ти дава отговори.Помни това.Имаш талант , а имаш и уменията и знанията в тази област.Рисуването е първата ми майчина благословия. Тя винаги ще ти помага.
Искам да ти предам знанията и опита си в областта на психологията и правенето на книги.Това ще е един занаят, които да ползваш в живота си.Твоят избор е важен, от него зависи какво ще получиш във този живот и на каква цена.От него зависи дали с лекота ще постигаш нещата или по трудния начин.
Жоре, всичко на тази земя има цена и тя не винаги е материална.Нищо не може да вземе човек без да си е платил за полученото. Плащането става не само с материални облаги,а с УВАЖЕНИЕ и ОТНОШЕНИЕ. Понякога нещата изглеждат по един начин, но същността им е друга.Психологията ще ти помогне да разграничаваш нещата и да може да правиш преценки.Не винаги ще успяваш, но помни,че няма нищо случайно на този свят.Всичко, което ни е пратено, има значение и е урок.Ако правилно си усвоил уроците от дадена ситуация и трудност, тя няма да се повтаря. Но, ако не ги усвоим, тя ще се повтаря с нова сила.
– Заспивай с идеите си.
-Ти можеш да контролираш своите мисли и чувства.
-Когато правиш нещата, защото ти харесват, защото са полезни или защото вярваш в тях, материалните облаги и признанието ще дойдат от само себе си.
-Цени близките си хора, дори и да направят нещо, което не ти харесва и не одобряваш.Не ги съди. Винаги си спомняй това, което са направили за теб, преди, когато са били адекватни, здрави и млади. Помни доброто, което си получил.
– Стани дисциплиниран и управлявай времето си.
Животът е прекалено кратък. Цени го и пести времето, което имаш.Винаги показвай на близките си хора, колко са важни за теб. Казвай им често, че ги обичаш и прави по нещо, което ще ги зарадва и направи щастливи.
-Никой не може да те обиди или нарани без твое позволение.Щастието и успеха ти,винаги ще зависят от това как приемаш нещата, като уроци или като провали.В живота няма провали има само уроци.
Бъди нежен като цвете, когато става дума за любезност и силен като буря, когато става дума за принципи.Бъди вежлив и учтив винаги, но не позволявай да ти се качват на главата.
Научи се да прощаваш. Прошката има невероятна мощ.Просто човекът и ситуацията са ти пратени като урок.Вземи си поука от урока и прости.Не съди човека, а мисленето му благодари за урока.
Действай твърдо, имай кураж и вдъхновявай другите с действията си.Но винаги бъди внимателен.
Не питай какво светът може да направи за теб, а си дай сметка какво ти можеш да направиш за него. Нека служенето на света да стане важна част от живота ти.Това е една от най-удовлетворяващите инвестиции на време.Остави на другите богато наследство, което да им напомня за теб. Аз оставям книгите си и картините си, но това не е кой знае колко.Най-големия дар, който оставям на света си ти. Помни това.
Радостта, която ми донесе в този живот е неизменна.Благодаря ти.Помни ,че каквото и да постигнеш, то не струва много, ако няма с кого да го споделиш.
Човек трябва да поддържа баланс във всичко и никога да не стига до крайности.Не се вкопчвай в нищо, просто балансирай нещата.Нищо не е нито само добро,нито само зло, нито черно,нито бяло, винаги има хиляди сиви нюанси.
Бъди толкова силен, че никой да не може да наруши спокойствието на духа ти. Обуздай поривите си и бъди концентриран.
Целта никога не оправдава средствата. Забавлявай се, но винаги се съобразявай със съвестта си, с принципите и благополучието си.
Направи списък с всичките си слаби страни и се постарай да ги усъвършенстваш и поправиш.Това е мъдрост.Няма съвършен човек, но мъдрите хора знаят слабостите си и ги усъвършенстват, като ги превръщат в силни страни.Развивай постоянно силните си страни.
Бъди господар на волята си, но слуга на съвестта си.Не пристъпвай съвестта си и не я подценявай.Чистата съвест е голяма сила.Прави добро.
Създай си навик да бъдеш винаги точен, защото това е много важно условие, ако искаш да постигнеш успех.
Никога не отлагай твърде дълго нещата, които трябва или си решил да направиш.Всеки ден прави по едно две полезни неща, които не обичаш да правиш. Няма значение колко са маловажни, това ще ти помогне да получиш дисциплина на характера си и да развиеш непобедимост на духа.
Цени усмивката и щастието на хората около теб.Помагай на близките си да се чувстват щастливи.
Жоре, това е моята благословия и представа за твоя живот.Каквото и да решиш да правиш, какъвто и път да поемеш, ако помниш и спазваш написаното ще постигаш всичко с лекота.Животът ти ще бъде такъв, какъвто ти си го изградиш.Пътят, по които избереш да вървиш при постигането на целите, може да е лек  и кратък или дълъг и труден.Ти решаваш.Ще имаш винаги моята любов и подкрепа, каквото и да избереш и решиш да правиш, но те моля преди да вземеш някакво, каквото и да е решение, да прочетеш отново това писмо и внимателно да прецениш какво искаш, каква цена си готов да платиш и как да го направиш.
Много, много те обичам и ти благодаря за радостта и щастието, с което ме дари в този ми живот.Ти си най-големия дар, който Господ ми прати. Не знам дали през цялото време съм била добра майка.Положих усилия, но допуснах и грешки. Моля те да ми простиш за грешките. Обичам те и винаги ще те обичам и това няма да се промени, независимо дали тялото ми е тук, на този свят или в друг свят.

Целувам те и те прегръщам силно:
Мама

PS: Майка ми беше от хората, които постоянно се надбягваха с времето. Винаги съм се възхищавал на силната и воля, дух и непоколебимост. Безкрайно много ми липсва и знам, че където и да съм тя ще е със мен и ще ме пази. Тя остава жива,чрез делата си и нещата, които остави след себе си. Жива чрез изкуството, с което зарадва много хора, чрез книгите, които успя да напише и направи, чрез цялото си творчество, с което изгради много читалища и направи много хора щастливи. Споделям това лично писмо с надеждата да достигне до повече хора, за да си спомним колко мимолетен, кратък и изненадващ може да е животът.