Колоритният Дон Домат посрещна много веселяци в Горно Ботево

На 12 август 2023 г. в старозагорското село Горно Ботево се проведе шестият празник на любимия плод-зеленчук „Дон Домат“. Събитието се състоя в парка. Времето даде ръка и вместо горещините полъхваше тих ветрец.

На дъното на традиционния празник беше Народно читалище „Пробуда – 1927″ с творчески секретар Гергана Вълчева.

За участниците и гостите бяха подготвени много забавни състезания. Имаше го и атрактивното изложение на доматена продукция, както и надпревара на домакините в различни кулинарни умения – с участие на вкусните домати, произведени от горноботевските стопани.

Първите две състезания бяха за сръчните деца. Те трябваше да пренесат с лъжица и вилица от едно място на друго домат, без да го изтърват. Следващото беше точна и най-бърза  стрелба на домат в кошче. Първенец стана Дария от Стара Загора.

Следващият номер беше за най-бързо и най-качествено белене на един килограм домати. След като комисията стриктно прегледа продукцията, доматите да не са белени през пръсти, в оспорваната борба първенец стана кметицата на село Дълбоки Марина Стоянова.

Най-много смях и възгласи предизвика традиционното ядене на домати без ръце. Измити и обелени, пуснати в легенче, което затруднява още повече битката, състезателите започват за ядат докато легенчето се изпразни и изсвирят с уста. Победител стана Живко от Горно Ботево.

Последното състезание беше представяне на алтернативна шопска салата. Пред взискателната комисия имаше много интересни предложения: Пълнен домат с останалите традиционни продукти, гъбка с домат и краставичка, а покрай тях – лук, чушка и сирене и пр.

Победител стана Марина от Дълбоки

Състезанията се редуваха с изпълнения на фолклорни състави от селата Богомилово, Михайлово, Дълбоки и квартал „Железник“ Стара Загора. Разбира се местните певици откриха надпяването.

Кулинарната изложба, в това издание на празника, беше много богата, разнообразна и вкусна, – уточни за медията ни Гергана Вълчева.- Хитът тази година бяха доматени палачинки. Тестото беше забъркано с домати, брашно, прясно мляко, малко солчица , а пълнежът най-разнообразен, но солен. Предложени бяха традиционни и кълцани спагети в тавичка с моцарела и песто, малки пици и броскети с песто и моцарела, кексчета с домат, конфитюри и сладка от червени и зелени домати, доматена ракия, руло с доматено сладко и пр. и пр. И всичко това беше дегустирано от всички присъстващи на празника“.

Сред драгите гости беше и Мария Динева – председател на Общинския съвет Стара Загора:

Нека празникът „Дон Домат“ се превърне в дългогодишна традиция и се съхранят бабините тънкости за отглеждане и опазване на доматите.

Да бъде здраве, а реколтите – изобилни!“- пожела г-жа Динева.

От читалището благодарят сърдечно на всички участници и на публиката.

Росица Ранчева