9- годишната София направи първото си щедро дарение

София Михаилова Иванова е родена на 21 януари 2014 г. в Стара Загора. Отличната ученичка вече е в трети клас на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“. Преди няколко дни тя подари любимите си шестте книги от колекцията „Хари Потър“ на кварталната библиотека на НЧ „Георги Бакалов“ , която не разполага с тези нашумели книги.

Жестът на очарователната Софи е прекрасен и затова го споделяме с нашите малки и големи читатели. Може би някой ще последва примера й.

Какво те провокира да направиш това много ценно дарение на твоите любими книги?

Бях изчела всичките 6 книги от колекцията „Хари Потър“ с автор Джуан Роулинг. Реших да ги подаря на Библиотеката на НЧ „Георги Бакалов“ в Стара Загора, защото няма да ги препрочитам втори път, а сигурно има много деца мои връстници, а и по-големи, които не са ги виждали даже. В тази библиотека досега нямаше тази колекция. Това е абсолютно мое, самостоятелно решение.

Софи, имаш ли представа твоето дарение какво значение има. До колкото зная, книгите никак не са евтини?

Мисля, че в случая не цената на книгите е толкова важна, колкото да имам възможност да зарадвам повече деца, да ги предизвикам да четат. Защото книгите са толкова интересни, че щом прочетат първата, обезателно ще поискат да разберат как се развиват действията нататък, през какви премеждия минава Хари, в какви невероятни светове попада. Освен това, както това се случи с мене, създаваме си навик да четем, а това е толкова хубаво.

С какво този Хари е толкова интересен? За какво става дума във всичките 6 книги?

Съвсем малък Хари остава кръгъл сирак и го отглеждат леля му и вуйчо му. Когато става на 11 години разбира, че не е обикновено момче, а магьосник. Тогава постъпва в училището за вълшебства и магии „Хогоуърдс“. Там се запознава с новите си приятели Рон и Хармайъним. Оказва се, че родителите му не са починали при катастрофа. Магьосникът Волдемор ги е убил, защото те отказали да бъдат привлечени към тъмната страна. По-късно Волдемор се опитва да убие и Хари Потър, но майка му му е направила защитна магия. В битката между двамата, Хари се сдобил с белег на челото си…

Всъщност във всички книги се проследява битката между Хари и Волдемор, т.е. между доброто и злото, между светлината и мрака.

Големи ли са книгите?

Не си спомням страниците на първите 5, които може би са между 400 и 500, но шестата книга е с 863 страници. Остава ми да прочета седмата – последна книга. Очаквам да ми я подарят за първия учебен ден.

За колко време изчете всички книги за Хари?

От месец януари до юли тази година. Първата книга ми подари моята приятелка Мартина. Много й благодаря, защото всъщност така провокира интереса ми към тази история и въобще към четенето. Помолих моите родители да ми купят и следващия том. Въобще подаръците ми по повод различни празници, бяха все книга за Хари Потър. Благодаря на мама и тате, благодаря на баба ми, която е библиотекарката на читалищната библиотека, на която направих дарението.

Кога се научи да четеш?

Когато постъпих в първи клас. Оказа се, че четенето не е трудно, стига книгата да е интересна. Така се увличаш по нея и я изчиташ на един дъх.

Какви други книги си прочела?

„Пипи дългото чорапче“, „Писмата на един дакел“ и няколко други. Преди да попадна на Хари Потър, нямах влечение към книгите и четенето им. Хари запали моята любов към книгите. Тогава разбрах, че четенето е много хубаво и несравнимо с друго нещо, отварят се прозорците към знанието и света. Като четеш книги се обогатява и речникът ти.

Какви книги предпочиташ да четеш?

Обичам книги с интересни истории, интересни съдби на главните герои. Сега например чета „Без дом“ от Хектор Мало, много тъжна, но много поучителна е.

Госпожата даде ли ви списък с книгите, които задължително трябва да прочетете през лятната ваканция?

Във Второ основно училище „П.Р.Славейков“ моя учителка е г-жа Ренета Андреева. В края на учебната година ни даде списък, но каза, че не е задължително да го изпълним. Просто книгите са стойностни и да имаме какво да четем. Не чета по списък. Сякаш такива книги не ми харесват.

С какво друго обичаш да се занимаваш, освен да четеш?

Имам намерение да се запиша в студията по актьорско майсторство водена от актрисата Елена Азалова.

Разкажи ми за твоя клас, моля? Кой е любимият ти предмет?

Тази година завърших успешно ІІ „а“ клас. Вече съм в трети клас. Изучаваме много предмети. Харесват ми часовете по български език и математика, английски език, рисуване и музика. Учим и технологии и предприемачество, което много не ми допада…Тази година ще учим – компютри, IT.

Каква искаш да станеш като пораснеш?

Мислила съм си да стана актриса. Затова искам да вляза в театралното студио на г-жа Азалова.

Ако имаш вълшебна пръчица или златна рибка, какви ще бъдат твоите три желания“.

Първото ми желание е да няма война. По света да има само мир. Да живеем в пълна хармония.

Второто ми желание е да няма лоши хора. Винаги доброто да побеждава.

Трето -като цяло да сме живи и здрави.

Според тебе, Софи, как доброто може да стане заразно, да стане начин на живот на повече хора, в т.ч. и на децата?

Това може да стане само и единствено по закона на сърцето. Трябва наистина да искаш да правиш добро. Ако ти заповядат, ще направиш едно или друго, но вътрешно няма да усетиш удовлетворение. Сама реших да даря шестте си любими книги „Хари Потър“ на библиотеката на баба ми и това ме прави радостна и щастлива.

Росица Ранчева