Братя Кунчеви е най-старото село в България – любопитно

Кое е най-старото село в България?

Според БАН най-старото село у нас е Братя Кунчеви

Трудно е да се даде отговор на въпроса кое е най-старото село у нас, имайки предвид вековната история на нашата страна. Днес ще разгледаме едно от селата, което се води основният претендент за най-старото село в България. То се намира на границата между областите Стара Загора и Сливен – само на 20 км от Стара Загора и на около 10 км от Нова Загора. Неговото име е Братя Кунчеви, съобщава Poznanieto.bg.

Защо Братя Кунчеви се води най-старото село в България

Причината е, че за разлика от повечето села, тук можем да кажем с голяма степен на сигурност кога точно е основано то. Това се случва през далечната 1224 година, в която Иван Асен II лагерува в района. Той харесва мястото, построява черкви и манастири в района и дава началото на съществуването на селището.

Непосредствено над Братя Кунчеви се издига заградено място, приличащо на крепост. Това място се нарича Градището – смята се, че точно там е лагерувал Иван Асен II. За съжаление от храмовете, които са построени от българския цар не са запазени – това са били манастирите Свети Тодор, Свети Николай и Свети Атанас.

От другата страна на Градището е имало и девически манастир. Той не е запазен, но мястото и до днес се знае като Моминската черква. Единствената черква, която е запазена в селото и до ден днешен е тази посветена на Свети Димитър. За нейна основа е ползвана средновековна църква, като е построени през 1876 и открита при посещението на екзарх Йосиф.

Какво трябва да знаем за най-старото село в България

Това, което е хубаво да знаем, че името му дълги години е било Черково. То е разположено от двете страни на Черковската река, като около него има много кладенци и запазени тракийски могили. Сегашното му име е братя Кунчеви по името на двамата братя партизани. Това се случва по предложени на неговите жители и е утвърдено през 1959 година.

Старото име на селото Черково се свързва с множеството църкви и манастири, които са били разположени в областта. За съжаление много от тях не са запазени до днешни дни. Иначе задължително трябва да отбележим, че най-вероятно мястото е било населено от много по-дълбока древност. Запазените тракийски могили по поречието на черковската река са сигнал към всеки турист, че тук са пребивавали хора отпреди много векове.

Въпреки богатата история все още е трудно да се даде категоричен отговор на въпроса. В книгата на БАН “Нашите родни села” е посочено село Братя Кунчеви като най-старото в България. Разбира се, трябва да имаме предвид, че много от нашите населени места са съществували още по тракийско време, какъвто е и най-вероятно случая с това село.

Разликата между Братя Кунчеви и останалите села е, че тук знаем кога точно е изградено селото – това се случва през 1224 година.