Нови големи успехи за „Бага Тур“ в европейски шампионат по стрелба с исторически лък

От 04.08.2023 до 08.08.2023г. в цитаделата на Алба Юлия, Румъния се проведе европейски шампионат по стрелба с исторически лък HDH-IAA Historical Archery World Championships. В него взеха участие над 150 стрелци от 8 държави, сред които България, Германия, Румъния, Полша, Молдова, Унгария, Южна Кореа, Хонг-Конг, САЩ и други.

На Европейския шампионат по стрелба с исторически лък нашите собствени Донко Колев и Христо Христов стигнаха до финал, като  постигнаха 5-то и 6-то място. Това е най-високото постижение за България в индивидуалните класации за тази дисциплина.

Всички от клуба  преминаха през квалификациите и стигнаха до полуфинал, а крайното класиране за клуба е:

Мъже:

Donko Kolev – 5 място

Христо Христов – 6 място

Петър Славчев – 9 място

Velin Kosev – 15 място

Жени:

Gabriela Hristova – 9 място

Гордеем се, че сме единственият клуб в България с толкова много финалисти!

Добавянето на дисциплината исторически лък във федерацията по стрелба с лък се оказа блестящ ход. Това отваря нови врати за развитие и популяризация на спорта, позволявайки на талантливи стрелци като нашите да блестят на световна сцена.

Отборът по стрелба с традиционен лък на школа  „Бага-тур“ с участието на Христо Христов, Донко Колев и Велин Косев, заедно със състезателката Надя Цонева , спечели трето място отборно за България. Това е първият подиум на европейски шампионат за стрелба с исторически лък за нашата страна!

Този успех е жив доказателство, че следвайки заветите на хан Кубрат, обединявайки стрелците в общ  отборен дух можем да постигнем големи резултати на международната сцена. Този момент отбелязва нова глава в българския спорт и слага началото на нова ера в стрелбата с исторически лък.

Поздравления на всички участници и благодарим ви за този незабравим момент, който ще остане в сърцата ни! 🎯

Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“