На крилете на музиката меломаните пропътуваха „От Париж до Бродуей“

На 4 август 2023 г. на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ Държавна опера Стара Загора представи концерт-спектакъла „От Париж до Бродуей“ . В музикалното събитие участва вдъхновено и завладяващо цялата трупа на най-големия културен институт в региона.

Явно много внимателно, с вкус и темперамент, постановъчният екип – Георги Динев – режисьор, Виктор Крумов -диригент, Йоанна Стоянова и Калин Любенов – хореография, сценография и костюми – Гендони, Младен Станев -хормайстор и Паулина Захариева – концертмайстор е развихрил фантазия, приел е всички предизвикателства на времето и мястото и максимално е разгърнал творческите възможности на оркестър, хор, балет и солисти.

„Пътешествието“ започна от голям парижки аристократичен салон от началото на ХХ век, с всички изисквания за онова време. Този път „салонният“ оркестър беше в дъното на сцената, за да се освободи максимално място за развитието на действията.

С две изключения попаднахме в света на Франц Лехар. С изпълнение на увертюра „Фраскита“ „салонът“ се изпълни с изискани дами и кавалери, със съответните официални костюми, прически, шапки и модерните цигаретки. На този фон „Веселата вдовица“ изпя своята красива ария “Es lebt eine Vilja”. Ролята на шармантната вдовица представи новата примадона на Старозагорската опера украинката Тамара Калинкита. Самата тя -млада, красива жена, с прекрасен обемен глас, актьорско присъствие. Малко по-късно тя се представи и в дует с Георги Динев – “Lippen schweigen”. От същата оперета последва „Grisettenlied” с младите дарования Лилия Илиева-Михайлова, Биляна Славова, Дари Бракалова и балетната трупа.

После Лехар се пренесохме в „Страната на усмивките“ с балета и „багатурите“ – „Chinesischer Hochzeitszug”; отново изпълнение на трите млади певици Лилия, Дари и Биляна; „Dien ist mein ganzes Herz” – голямата ария в изпълнение на Георги Динев и темпераментната „Meine Liebe ,deine Liebe” – в изпълнение на Лилия Илиева -Михайлова, Велин Михайлов, балет и хор.

Двата номера извън оперетите на Франц Лехар бяха от оперети на Имре Калман „Теменужката от Монмартър“ – „Caramboilina” – в изпълнение на Яница Нешева, хор и балет и „Баядерка“ „Shimmy,shimmy” – коронният номер на Лилия и Велин Михайлови.

Условно казано, втората част ни отведе в Америка – още по-пъстро, по-модерно, по-малко познато. „Салонният“ оркестър показа, че е еднакво добър и в джаза. Последваха две парчета от Джон Кандър – „Чикаго“ – „All that Jazz”, в който Михаела Филева, Лилия Михайлова и Дари Бракалова бяха напълно равностойни и на професионалния оперен балет и „Кабаре“ – „Maybi this time” , в което Михаела Филева представи своя огромен талант.

Последваха три парчета от Андрю Лоид Уебър -„Котките“ – „Mccavity” – прекрасно представяне на Дари, Лилия; Велин Михайлов, хор и балет – „Mr.Mistoffelees” и „Фантомът на операта“ – „The Phantom of the Оpera” – дует, представен от Тамара Калинкина и Стоян Буюклиев.

Удоволствието продължи с пиеси на Бенджамин Пасек и Джъстин Пол – „Най-великият шоумен“ – в изпълнение на Дари Бракалова; Майкъл Гибсън и др. „Брилянтин“ и Стивън Сондхайм“ – „Малка нощна музика“ – „Send in the Clowns” – в изпълнение на Михаела Филева с акомпанимент на роял от Наталия Шевченко.

Младата и талантлива поп-певица с високото си музикално и артистично изкуство покори сърцата и на опероманите с ролята на Есмералда, от мюзикъла „Есмералда. Парижката Света Богородица“ . В този концерт-спектакъл тя представи на публиката пет свои авторски песни – „Опора“, „Приливи и отливи“, „Инкогнито“, „И аз съм тук“ и „100 на 100“.

Във финалното 20-то парче от програмата „Коса“ от Галт Макдермот“ – „Let the Sunshine In” участваха солисти, хор, оркестър, балет и публиката – „Нека слънцето да грее…“

Какво прекрасно пожелание за лятото!

През м. септември Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора ще продължат на 9, 10 и 12 септември 2023 г. , когато Държавна опера Стара Загора ще представи операта „Травиата“ със звездни солисти, балета „Гето“ и „Куин- шоуто продължава“.

Росица Ранчева