Днес е Международният ден на котката. Какво те знаем за нея?

На 8 август отбелязваме Международния ден на котката.
Празникът на най-предпочитания домашни любимци започва да се отбелязва през 2002 година. Началото е сложено от Международния фонд за отбрана на животните и други организации за отбрана на животните.

Първите сведения за котки – домашни любимци са отпреди 9 500 години.

Предлагаме Ви няколко любопитни обстоятелството за обичаните милиони хора писани.

                                               Ето какво забавно може би не знаете:

– Денят се отбелязва от 2002 година по идея на Международния фонд за отбрана на животните (IFAW).
– Котките са почитани в Древен Египет. Мъртвите животни са мумифицирани, с цел да бъдат умилостивени боговете. Убийството на котка е считано за углавно закононарушение. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на боен конфликт посред им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките. Древните египтяни дълго са оплаквали починалите котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.
– През 1484 година папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на кладата на всички вещици и техните котки.
– Според Асоциацията на производители на храни за домашни любимци домашните котки във Англия са към осем милиона.
– През 2011 година в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си – водеща усамотен живот 94-годишна вдовица.
– През лятото на 2017 година се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.
– Европейската патентна работа е осведомена в подробност с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.
– Котките нормално имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от нормалния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета от време на време са наричани „котки на Хемингуей“ поради слабостта на известния публицист към тях.
– Библията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се загатват.
– “ Кучетата ни считат за по-висши същества, котките – за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни „, е споделил английският политик и общественик Уинстън Чърчил.
– “ Времето, прекарано с котки, в никакъв случай не е изгубено „, гласят думи на Зигмунд Фройд.
Сайтът Бъзфийд също предлага любопитки за котките:
– Генетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е открило значително подобие сред тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.
– Котките разчитат на извънреден слух. Това частично се дължи на обстоятелството, че имат 32 разнообразни мускула в ушите.
– Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички измежду тях страдат от загуба на слуха. Според проучване на експерти от университета “ Корнел “ сред 65 и 85 % от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.
– Ако човек живее самичък с котка и се спомине, питомката му евентуално няма да се посвени да си устрои гуляй с тялото му, за разлика от кучето, което ще бди гладно край натрупа.
– Ветеринарите съпоставят рязането на котешките нокти с ампутирането на крак.
– Котките “ проспиват “ към 70 % от живота си. За съпоставяне – единствено 30 % от човешкия живот минава в сън.
– Когато са будни, котките отделят огромната част от времето на тоалета си.
– Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света – 38 години.
– През 1837 година в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че самодейността не сработва.
– Президентът Ейбрахам Линкълн дотам е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси постоянно са се хранили на трапезата.
– Котките се потят посредством лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и употребяват тъпченето и драскането, с цел да маркират територията си.
– Маслините подлудяват писаните, защото съдържат сходно химично съединяване с котешката трева.
– Възможно ли е котките съзнателно да подценяват стопаните си? Според създателите на японско проучване отговорът е “ Да „. Изследователите са открили, че писаните разпознават гласовете на притежателите си и могат да решат преднамерено да ги пренебрегват.
– Котките не са в положение да усетят сладкия усет, защото нямат съответните рецептори.
– Десетгодишно изследване на експерти от университета на Минесота е открило, че за притежателите на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 % по-нисък.
– Котките „калико“ постоянно са женски.
– Рижавите котки нормално са мъжки.
– При множеството женски котки преобладаваща е дясната лапа, а при мъжките – лявата.
– Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да управляват популацията на мишките и да им пречат да гризат творбите на изкуството.
– В реалност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните визити в продължение на година на гроба на стопанина си.
– Котките са извънредно положителни манипулатори. Когато обезверено се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки рев.
Котките не мъркат единствено когато са щастливи, а и с цел да алармират стрес и боязън. Най-интересното е, че мъркането им с периодичност 27 херца е потребно за здравето на костите им.
– Котките от време на време страдат от зъбобол, което ги прави ядосани.
– През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.
– Черните котки, които плашат мнозина, са считани за късметлийски в Англия, Ирландия и Азия.
– Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни непрекъснато да “ висят “ на слънце. За това им държание има научно пояснение: Слънчевата топлина оказва помощ на писаните да пестят сила за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Освен това им се обезпечава леговище и им припомня за живота в естествена среда.