Старозагорецът Йоан Михайлов е звезда на Азия оупън по математика

 

След диамантеното отличие във Фукуока 2019, среброто в Сеул 2023,  Йоан Михайлов е и звезда на Азия оупън в Куала Лумпур

2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медал спечелиха българските участници

На 6 август 2023 г. в University of Malaya в Куала Лумпур се проведе финала на Азия оупън по математика.

За столицата на Малайзия отпътуваха 4 българчета –Радослав Балкански и Йоан Михайлов от Стара Загора, Марая Паскалева от Пловдив и Даниел Коловски от Мездра.

Всички те получиха право за участие във финала след проведена квалификация в края на април в гр. Стара Загора.

В Куала Лумпур се проведоха две състезания WMGO – световни математически игри и Азия оупън по математика.

Във финала на  AIMO  сребърни медалисти са Йоан Михайлов и Радослав Балкански, и двамата от Стара Загора, и Даниел Коловски от Мездра.

Във финала на  WMGO – световни математически игри  българчетата спечелиха 2

златни медала – Радослав Балкански от Стара Загора и Даниел Коловски от Мездра, и 2 бронзови медала –  Марая Паскалева от Пловдив  и  Йоан Михайлов от Стара Загора.

Българската звезда на финала, с най-много решени задачи, е седмокласникът от ППМГ „Гео Милев“ в гр. Стара Загора Йоан Михайлов.

На 8 август 2023 г. в  Sinchoiwah Restaurant  ще бъде церемонията по награждаването  на победителите в състезанията.

Историята на българското участие в  AIMO започва от  2014 г. , когато състезанието бе в  Чънду (Китай). Следващите участия бяха през 2016 г. – в Хонг Конг, през 2017 г. – в Банкок и  през 2018 г. в Куала Лумпур.

Имаме и двама шампиони – това са  Мирослав Маринов от Пловдив, шампион на Азия от 2014 г.  и Теодор Танков от Стара Загора, шампион на Азия за 2017 г.

Следващото състезание за българските математици е  финалът на състезанието „Математическа дъга“, планирано за 22 септември, във фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица.

Любомир Любенов