Тази неделя, 6 август е Преображение Господне: небето се отваря и се сбъдват желания! Ето какво се прави

На 6 август Българската православна църква чества едно от най-значимите евангелски събития – явяването на Иисус Христос пред тримата му ученици – Петър, Яков и Йоан. Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. За всички вярващи християни Преображение Господне е свързано с надеждата за промяна към по-добро.

Според народния календар на 6 август настъпва и трайно преобразяване в природата.

За нощта срещу Преображение Господне съществуват различни поверия, а едно от тях е, че в часовете срещу големия християнски празник небето се отваря и всички желания на вярващия се сбъдват.

Според народното поверие в нощта между 5 и 6 август слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента.

Това е денят, в който прелетните птици се събират на ята и се готвят да отлетят на юг.

За всички вярващи Преображение Господне се свързва с промяната и е знак, че надежда за нещо по-хубаво винаги има. Празникът отбелязва и края на православната църковна година.

На 6 август във всички християнски храмове се прочита специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название Начатки овощей, а Българската православна църква чете молитвата Освещаване на гроздето.

На някои места в страната все още се спазват някои стари обичаи, свързани с подготовката за посрещането на празника. По стара традиция в тези дни се подготвят годежите, а сватбите се уговарят след 1 септември, когато се посреща новата църковна година.

В някои селища Преображение се осмислял и като ден, граничен между лятото и есента и свързан с „преобразяването“ на слънцето и живата природа. В Родопите вярват, че Господ пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба.

На този ден „времето започва да се преобразява“. Слънцето намалява силата си, денят също намалява, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и вече са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си под земята.

Преображение Господне се пада в средата на Богородичните пости, но се разрешава на тези, които постят, риба във всякакъв вид.