Митрополит Киприан отслужи литургия в Потопената църква

На 5 август 2023 г. за пета поредна година, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. литургия в Потопената църква край язовир „Жребчево“.

„Преди седем години, когато бях избран и интронизиран за митрополит на Стара Загора, при едно от посещенията ми в Новозагорска духовна околия, дойдох до този храм. Тогава яз. „Жребчево“ се беше оттеглил и водите бяха извън църквата. Влязохме в храма и дадох обет на себе си и на хората, които живеят около бившето село Запалня, че всяка първа събота на месец август ще отслужвам литургия в Потопената църква, носеща името на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Посланието ми към миряните е да не забравят, че когато в нещо има Божий промисъл, то ще се изпълни. Бог ни дава своите изпитания, за да ги претърпим. Бог е онзи, който ни милва и дава сили да живеем вдъхновено с вярата, любовта и надеждата за по-доброто бъдеще както на нас, така и на нашата родина“, каза в края на службата владиката. На нея присъства и кметът на община Нова Загора Галя Захариева.

Припомняме, че църквата е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков. През 2019 година боголюбиви християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.

Следващата архиерейска литургия е утре 6 август (неделя), в 09:15 часа, в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Нова Загора. Приканват се миряните да вземат молитвено участие.

Благовест Илиев