Уникална придобивка и колекционерски винилови екземпляри грамофонни плочи на отдел „Изкуство“ на регионалната библиотека, благодарение на старозагореца Бойчо Бойчев!

Г-н Бойчо Бойчев е сред най-големите доказани български оперомани и един от най-големите колекционери на звукови записи в България, а по думите на неговия внук, и на Балканите. Попълвал е страстно колекцията си дълги години. А съкровищата, които е съхранил я правят ценен оперен архив за всички професионалисти в областта на музиката и любители меломани.

Именно част от тази „съкровищница“, над 1000 грамофонни плочи, аудиокасети, CD и DVD, Б. Бойчев дари на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ през месец юни 2023 г.. Ценен дар за 50-годишнината на отдел „Изкуство“, който ще обогати и попълни колекциите от нетрадиционни носители. Обработката и класификацията на изданията изисква много време и прецизност. В началния етап на работата, в който се работи с грамофонните плочи, вниманието на библиотечните специалисти привлякоха някои редки и ценни винила.

Сред тях се откроява „Оперен рецитала на Елена Николай“ от цикъла „Майстори на вокалното изкуство“, с БЕЗЦЕНЕН АВТОГРАФ върху обложката! Подписът на Стоянка Савова Николова, световноизвестна със сценичния си псевдоним ЕЛЕНА НИКОЛАЙ, обявена за една от най-великите оперни певици на XXвек. През годините мецосопраното Елена Николай е редовна солистка на Ла Скала, постоянен гост на големите италиански театри (Торино, Венеция, Рим, Палермо, Парма, Генуа, Флоренция), на повечето европейски сцени, а също и в Северна и Южна Америка.Излиза на сцената заедно с великите Калас, Тебалди, Дел Монако, Ди Стефано, Карло Бергонци, Борис Христов, Чезаре Сиепи,Тандреди Пазеро.Наред с широката си международна дейност тя посещава и гастролира многократно в България – през 1942, 1956, 1960 и 1961 г.

Не по-малко ценен е автографът на един от забележителните европейски баритони през втората половина на XX век–оперения певец от Румъния НИКОЛАЕ ХЕРЛЯ. Херля е пял по всички известни оперни сцени в целия свят, многократно гастролирал в България. Посвещението върху обложката на неговата плоча „RecitaldecantoneteNicolaeHerlea“ е адресирано лично към Б. Бойчев.

Изключителен интерес представляват и 10-те малки  и 1 голяма дългосвиреща грамофонни плочи в различни цветови вариации – „шарен винил“. Издавани са през 60-70-те г. на миналия век в ограничен тираж, предимно за колектива на „Балкантон“. Днес представляват не малък интерес за колекционерите. И за отдел „Изкуство“ също! Червена е плочата „Пее Кирил Семов“. Върху жълт с червен мраморен винил и само върху жълт са изпълненията на  Рене Холм. „Песните от фестивала Сан Ремо 1963“ в изпълнение на Димитър Йосифов са върху червен винил.„Пее Вице Вуков“– върху много пъстър и шарен винил. И още много други цветови комбинации.

Колекцията от звукови записи, дарена от г-н Бойчев, е богата с музикални произведения на български и чуждестранни изпълнители от най-добрите световни образци на инструментално-симфоничната и вокално-сценичната музика. В жанрово отношение наличието на записи с популярна музика е богато – джаз , рок, поп, диско, български фолклор. Издавани са от Балкантон и различни музикални компании от цял свят. Предстоят нови находки, за които ще споделяме периодично!

ИЗКАЗВАМЕ ОГРОМНАТА СИ БЛАГОДАРНОСТ НА Г-Н БОЙЧО БОЙЧЕВ!

С нетърпение очакваме и останалата част от неговата колекция!

Повече за Б. Бойчев и неговата Колекция можете да разберете от интервюто му с журналистката Росица Ранчева, публикувано във вестник Старозагорски новини (Ст. Загора), N 25, 6 февр. 2012, с. 13.

Дарина Кондратцева

Отдел „Изкуство“

Регионална библиотека „Захарий Княжески“