Весела и ползотворна ваканция организират в старозагорското село Пряпорец

През последните години лятото в Пряпорец се изпълва с много народ. От цялата страна, а и още от САЩ, Швейцария и Ирландия, по време на ваканция се завръщат в родния дом семейства и децата им. За да е не само приятно на гости на баба и дядо, а и полезно, настоятелството на НЧ „Христо Ботев“ организира редица атрактивни инициативи. Главни действащи лица са кметският наместник Димитър Пеев и Мария Козарова, която е ненадминат организатор и вдъхновител на всякакви културно-масови прояви.

Миналата година, под вещото ръководство на Елена Миладинска, започна с изработване на декупаж, стъклокерамика, рисуване върху плочки. Сръчковците бяха много въодушевени.

С децата, които се завръщат и през уикендите и пролетната ваканция, работата с тях през цялата година  продължава, – сподели за Долап.бг Мария Козарова. -Те участваха в организираните от местното читалище „Христо Ботев“ екскурзии, украсяваха коледната елха, научиха се да правят мартенички. Под надслов „Децата и книгите“, участваха в Маратона на четенето. В алеята на парка засадиха различни дръвчета и се грижат за тях. За Великден те боядисаха и украсиха дърветата с яйца.“

Тази година, освен с декупаж, заниманията се разшириха с изработване и на бижута и музикални часове по пиано. Оказа се че внучките на Мария Козарова и на Марияна Минкова свирят на пиано и с удоволствие и самочувствие предадоха първите уроци на желаещите.

Предстои екскурзия на Перперикон.

Много са гостите, които са посетили и са се срещнали с местните хора. Сред тях е директорът на Полския културен институт. Съкровищата на Краков показаха на фотоизложба. Гости тази година бяха проф. Иван Танев и д-р Мариана Минкова. След срещата подариха своя книга с автограф.

Оказва се, че хората от селата имат по-голяма нужда от културни прояви.

През цялата година Читалището организира много и най-различни прояви. Честват се всички официални и църковни празници. С дарения на всички селото вече има и църква „Св. Димитър“.

На постоянен адрес в Пряпорец живеят 81 души, а на настоящ – 360- обяснява кметският наместник Димитър Пеев.- Харесват Пряпорец. От Стара Загора идват често и на гости, а и да си търсят имоти за закупуване. От Дерони всички живеят в Пряпорец. Над 200 човека се регистрираха по време на пандемията през 2020 г., като се наложи забраната за пътуване между населените места. Из гората е кажи-речи още едно село.

Като история селото е младо. Реално е създадено след Съединението на България. Било е турски чифлик с 15-ина български семейства – ратаи. Беят е държал другите две села – Ново село и основно Борилово. След Съединението, като се изтеглят турците, селото започва да се заселва с хора от съседни села – от Казанка, Сулица, Борилово, Ново село. Казвало се е Бараклари. През 1460 г. султанът е подарил този вилает на някой си Баракси. В разговорния език между хората си е останало Байраклари. През 1909 г. цар Фердинанд преименува към 3000 селища с турски имена на български. Така, от Байрак става Пряпорец (знаме).

Народното читалище „Христо Ботев“ в Пряпорец е създадено през 1928 година. Разполага с голяма зала, библиотека и отлично подредена етнографска сбирка, както и помещение за сбирките на пенсионерския клуб. Пряпорец отбелязва своя празник на 6 септември“.

Росица Ранчева