Представяне на романа „Емпузион“ от Олга Токарчук на 8 август в Стара Загора

На 08.08. от 18:30 ч. в Къщата на Архитекта се организира представяне на най-новата книга на български на Олга Токарчук: „Емпузион“. Подробности от кухнята ще разкажат: издателката Невена Дишлиева-Кръстева и преводачът от полски Крум Крумов. Организатори на събитието са Книжарница в Куфар / Bookstore in a Suitcase и ICU Publishing – издателството, което те вижда.

На 8 август 2023 от 18:30 в двора на Къщата на архитекта ще си говорим за най-слабото място в душата. Дългоочакваният нов роман на Олга Токарчук, първият след получаването на Нобела през 2018 г., вече е преведен на десетина езика, сред които сръбски, украински, немски, шведски и пр. При това само година след излизането си на полски.

Заповядайте на една натуротерапевтична среща в апетитния двор на Къщата на архитекта, по време на която ще проверим дали светът е черно-бял, вярно ли е, че винаги на нас нещо ни липсва, а всички останали го притежават. И най-важното: Че визията за света като черно-бял е лъжлива и унищожителна.

В кухнята на творческия процес ще ни допуснат преводача на книгата Крум Крумов и нейната редакторка Невена Дишлиева. Ще има и гостуващи изненади.

Един роман за нуждата от обич. И за проклятието на криворазбраната грижа. Книга за несъвършенствата, от които сме направени, и за очите, с които ни гледа светът. За светлината в изгнание. За контрапунктите на съществуването и за враждите, заради които надеждата за хармония често изтънява. За слабите места в душата. И ето ни пак там: ние срещу вие, видимо срещу невидимо, жени срещу мъже, природа срещу култура.

Заповядайте!

Райна Димитрова

„Книжарница в Куфар“

„Емпузион“ е роман, разкриващ истините за света, които не забелязваме или не искаме да признаем. Това е първият роман на  Олга Токарчук  след излизането на „Книгите на Яков“ през 2014 г. и след получаването на Нобеловата награда за литература.

„…Септември, 1913. Гьоберсдорф, днес Соколовско, Долна Силезия. Тук, в полите на планината, в продължение повече от петдесет години, функционира един от първите в света и най-известен в Европа специализиран санаториум за лечение на белодробни заболявания. Студентът от Лвов Мечислав Войнич пристига в балнеокурорта с надеждата, че иновативните методи на лечение и кристално чистият въздух ще овладеят развитието на болестта му, а може би дори ще го излекуват напълно. Диагнозата обаче не оставя място за заблуда: туберкулоза.

По време на вечеря или при дългите разходки из курорта и в планината, героите разговарят за естеството на света, а също за мястото и ролята на жената. Думите им, особено за внимателния читател, може би ще прозвучат някак познато. В този роман Олга Токарчук подхваща интересна игра с  „Вълшебната планина“  от Томас Ман – роман, който писателката, по собствените ѝ думи, знае наизуст. В санаториума се говори не само за здраве и лечебни процедури. До Войнич и останалите пациенти достигат смразяващи кръвта истории за трагични събития, случващи се в околните планини. Макар героят да е зает с усилията да крие истината за състоянието си, мистерията на ужасяващите слухове го привлича все по-неудържимо. Това, което не знае, е, че тъмните сили вече са го взели на прицел.

Надвиснала ли е над Европа сянката на война? Демони има ли?….”

https://impressio.dir.bg/bukvi/empuzion-ot-olga-tokarchuk-roman-za-totalnata-uyazvimost-razgolvasht-nay-slaboto-myasto-v-dushata