Огнян Драганов бе част от журито на тазгодишния престижен Международен конкурс BIVC (Bologna International Vocal Competition)

Директорът на Държавна опера-Стара Загора бе един от членовете на журито на тазгодишния престижен Международен конкурс BIVC (Bologna International Vocal Competition), който се проведе в гр.Болоня, Италия. Журито, съставено от художници, музиковеди, театрални агенти и ръководители на културни институти с голям опит и ясна слава, се председателства от маестро Леоне Магиера. Певците, участвали в предходните години, идват от над двадесет страни по света, включително Китай, Япония, Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия, Италия, България и Русия. Конкурсът се организира от Асоциация Musicartè. Друг известен старозагорец – Генко Гешев, /който от 2001 г. работи като щатен професор в университета Дюкейн в Питсбърг, САЩ/ е съосновател и директор на Bologna International Vocal Competition, както и преподава в лятната академия за млади оперни певци в Болоня, Италия.

Сред отличените млади певци в конкурса има и българин – Илия Казаков – класиран на второ място.

„Като съосновател и директор на Bologna International Vocal Competition съм щастлив и удовлетворен от нашето четвърто издание на конкурса. Изключително високо ниво на кандидатите, компетентно и прецизно журиране, довело до награждаването на действително най-добрите певци, между които двама прекрасни контратенори, приятна работна атмосфера и не на последно място – духът на Моцарт и Росини, витаещ в историческите зали, в които се проведе конкурса. Благодаря на всички от сърце! Благодаря на Fondazione del Monte di Bologna e Ravenna за финансовата подкрепа!” – написа Генко Гешев.

Неведнъж Огнян Драганов е член на жури в различни престижни оперни форуми. Миналата година бе част от журито на първия Международен конкурс за млади тенори „Камен Чанев“, който се проведе в Пловдив.

Росица Ранчева