Шик и финес в изложбата на Теменужка Димова в Зала „Байер“

Часът е 17,30 /почти/ на 1 август 2023 г. Минути преди откриването на изложба живопис на Теменужка Димова в Зала „Байер” една висока, елегантна и красива дама дава указания и подрежда почерпката за гостите на изложбата. Обхожда залата, за да намери контакт, в който да включи източника /таблет/ на музика за фон на изложбата. Праща някого от обкръжението за лед. Има царствено излъчване.

Не познавах Теменужка Димова, но се досетих, че тя е основната фигура тази вечер. Една красива дама сред красиви картини. После дойдоха и красиви хора с красиви букети за откриването на изложбата и.  „Браво” на Милен Алагенски, председател на Съюза на художниците в Стара Загора, че покани Теменужка Димова да покаже своите творби. Изложбата е много свежа, много стилна, в картините има един фин шик. Представяш си ги задължително в дом с излъчване и характер. Не са картини за дом, в който няма стил.

И така, нямам търпение Теменужка Димова да прекъсне приготовленията си и да ми отдели няколко минути.

Гледах картините Ви и Вас, как подреждате посрещането на гостите си тази вечер, Вие зодия Лъв ли сте?

Да, браво, познахте!

Винаги и навсякъде ли сте такъв перфекционист?

Тази изложба е направена само за 30 дни. Всички картини са нарисувани за това време, с изключение на 5-6 от тях. Рисувала съм ги по време, когато работя по 10 часа на ден, когато обектите ми са в София и шофирам до там, разтоварвам камиона и се връщам. Качвам се в ателието, в което температурата е 42 градуса и започвам да рисувам, невероятни са човешките възможности!

Подарък за рождения ден ли си направихте с тази изложба?

Даа, юбилярка съм.

Изобщо нямам намерение да Ви питам, на колко години ставате, защото изглеждате чудесно. Има много картини от лятото и с цветовете на есента, това ли са сезоните, които Ви вдъхновяват?

Много обичам да рисувам морета. Когато уговаряхме изложбата, аз си отворих компютъра и видях…79 картини! Казах си: „Сега ще се обадя на клиентите си и ще ги помоля да ми ги дадат за изложбата!”. Но се оказа, че всичките ми клиенти са от чужбина и картините ми са там, в различни галерии. В България имам само 4 картини в галерии.

От Стара Загора ли сте?

Не, аз съм от село Изворово, Чирпанско, родена съм в Чирпан.

Затова ли е тази  силна връзка със земята, с чернозема, с житата, която има в картините Ви?

Да, несъмнено. От моето село е поетът Неделчо Ганев, който скоро почина. В това село е роден човекът, който създаде първото изкуствено сърце  – проф.Николай Желев, мой приятел от детинство. В Изворово е роден моят чичо, един от първите оператори от телевизията в България. И в Стара Загора има много места, които ме вдъхновяват.

 

И понеже обикновено авторите на изложбите не са многословни, относно собственото си творчество, се обърнахме към Милен Алагенски, да добави няколко „професионални” думи.

Теменужка Димова като че ли за първи път прави изложба в Зала „Байер”?

Тя отдавна е позната на старозагорските художници от средното поколение нагоре, защото е завършила Художественото училище в Казанлък, а после и Академията в София. По-малко позната е на по-младото поколение. Иска ми се да показва своите картини по-често, защото са много хубави и ще бъде удоволствие за групата на старозагорските художници. Теменужка Димова е оригинален автор, защото се занимава с дизайн. На мен лично винаги ми е била интересна гледната точка на дизайнерите към живописта, към рисунката, към графиката. И въобще винаги ми е била интересна тази идея –да работиш едно в сферата на изкуствата и да се занимаваш с живопис – тази смяна на ролите  винаги е любопитна и продуктивна като резултат. Дизайнерите често са подценявани като художници, макар че до ден днешен, навсякъде, където и да се обърнеш, всичко е дизайн – независимо дали е рекламен, дали е някакъв визуален дизайн, въобще в света всичко е дизайн в днешно време /ергономичен дизайн, хюмън дизайн…можем да говорим за хиляди видове дизайн/. Надявам се Теменужка Димова да бъде активна част от групата на старозагорските художници. Някои от картините и в изложбата преминават към декоративното, изхождайки от традиционното /пейзаж, натюрморт/. В тази декоративност се проявява и нейната професионална работа като дизайнер.

Нямате творческа почивка и в знойното лято. Какво предстои в Зала „Байер” оттук насетне?

След самостоятелната изложба живопис на Теменужка Димова до 12 август, от 15 август до 1 септември ще има изложба по повод 90 години от рождението на Димитър Чехларов. Плановете ни засега са в началото на септември да направим една юбилейна изложба на Никола Москов, след което ще има изложба на Росен Кавръков от 15 до 30 септември. Следва Есенният салон, който е редовна колективна изложба на старозагорските художници. След него е Графичният форум. В началото на декември имаме самостоятелна изложба на Румен Петков от гр.Казанлък и ще приключим годината с традиционната Коледна изложба.

И за край на репортажа публикуваме отново визитката на автора на изложбата с пожелание непременно да посетите Зала „Байер“: Теменужка Димова е завършила Художествената гимназия в Казанлък – специалност „Дизайн“,  Художествената академия в София – също специалност „Дизайн“ – випуск  на проф. С. Доневски, както и втора специалност –  „Живопис“ в курса на проф. И. Сахаров – Москва. Старозагорската художничка е създател и собственик на запазена марка, работи в областта на интериорния дизайн и мебелостроенето. Проектира и изгражда цялостния интериор на десетки хотели, ресторанти, офиси, обществени сгради, магазини, заведения,  частни домове и къщи. Печели конкурси в страната и чужбина.

Уляна Кьосева за Долап.бг