Световна седмица на кърменето 1-7 август 2023 г.

Тазгодишната тема на световната кампания е „Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители“. Основните послания на кампанията са:

  • Всички работещи майки се нуждаят от достатъчен отпуск по майчинство, за да могат да кърмят оптимално. Те трябва да получават право на съответните почивки, а на работното място да има подкрепа и условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата.
  • Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли. Достъпът до подходящ отпуск по бащинство и родителски отпуск може да позволи на некърмещия родител да разполага с време за споделяне на домакинските задължения и друг вид помощ на майката.
  • Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата. Това води до по-малко отсъствия от работа и повишена производителност на труда.
  • Необходимо е да се мобилизират ресурси за застъпничество, мониторинг, оценка и прилагане на политики, които подкрепят кърменето и правата на родителите и децата.
  • Родителите се нуждаят от подкрепата на цялото общество, за да могат да кърмят. Необходимо е да се създаде цялостна подкрепа на кърменето, която да включва здравния сектор, работното място и общността.

Кампанията за Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето (СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.). Програмният документ на кампанията може да видите преведен на български тук.

Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в страната, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Разработените от НЦОЗА „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“  https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/baby_healthy_eating.pdf  отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации.

НЦОЗА ще се включи в четири събития на тазгодишната кампания. Доц. д-р  Лалка Рангелова ще изнесе лекция  на тема „Здравословно хранене на бременната и кърмеща жена“ на 04.08.2023 г. в конферентната зала на поликлиника „България“. Лекцията е насочена към медицински специалисти. Гл. експерт София Кандиларова ще води среща-лекция за бременни и родилки на тема „Първи стъпки в кърменето“ на 02.08.2023 г. в УМБАЛ „Св. Анна“ – София, организирана от РЗИ София-област; среща-лекция за бременни на същата тема на 04.08.2023 г. от 11 ч. в София, Fox Book Café, ул. Гладстон 32, организирана съвместно с Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и  онлайн обучение за здравни работници на тема „Предизвикателството да консултираш по въпроси, свързани с кърменето“ на 05.08.2023 г., организирано от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).