Защо два пъти честваме едно и също събитие?

На 31 юли 2023г. Стара Загора ще отбележи 146 години от боевете за защитата на града по време на кръвопролитните сражения през 1877 г. В знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата, едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на защитниците на Стара Загора „19 юли 1877 г.“, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на участниците в Старозагорското въстание, на Мавзолей – костница „19 юлий 1877 г.“, Паметник на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19 на юлий 1877 г.

Шапки долу! Респект и поклон!

Въпросът, който ме вълнува и който неведнъж съм поставяла публично е, защо два път през месец юли се извършват ритуалите за едно и също събитие – боевете за Стара Загора и Самарското знаме и опустошаването и унищожаването по възможно най-жесток начин на процъфтяващия град и неговото население? Защо датите са две – 19 юли и 31 юли? Лесният отговор е „по стар стил“ и „по нов стил“.

Да, ама не!

Юристът Георги Туртуриков, който от години колекционира и изследва календари коментира казуса:

На 31 март 1916 г. в България е направена календарната реформа. Въвежда се Григорианският календар, на място на Юлианския. Тогава от 1 април, следва 13 април. Тези 13 дни разлика между двата календара са „изчистени“. От този момент не би трябвало никакви преправяния на датите, защото, ако се прибавят дните, „упражнението се играе“ втори път. Затова, датата 19 юли си остава единствена за преклонение и почит към жертвите от Руско-турската война и опожаряването на Стара Загора.

В този смисъл, както са си били датите до 1916 г., така следва да си остават, без да се прибавят към тях 13 дни. Повече нищо не следва да се променя и осъвременява“.

Че знаменателната дата е 19 юли 1877 г. говорят и паметниците, посветени на най-черното събитие в историята на Стара Загора:

Паметникът на защитниците на Стара Загора „19 юлий 1877 г.“, който се намира в сърцето на парк „5 октомври“, е изграден през 1902 г. в памет на загиналите български опълченци в кръвопролитните битки за защитата на града ни през 1877 г. Мавзолеят-костница е също „19 юлий 1877 г.“. Джуранлийският паметник , който се извисява на Шаркова могила на 3 км южно от село Дълбоки, е изграден в знак на почит на загиналите българи и руси при защитата на Стара Загора в битката при Стара Загора и при Джуранлий на 19 юли 1877 г.

През 1927 г. по повод 50-годишнината от събитието, в близост до мястото на военния сблъсък, е открит Паметник на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин. В документите за първи път се споменава, че е посветен на руските войници и българските опълченци, дали живота си в битката за Стара Загора на 31.07.1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. При откриването си паметникът представлява каменен саркофаг. Две години по-късно, през 1929 г., върху монумента е поставен бронзов лъв. Текстовете по паметника са: „Свобода или смърт“ и „Освободена признателна България“.

Решение No 192 от 26 юни 2008 г., протокол No 13, т. 22 от дневния ред Общински съвет Стара Загора постановява:

В знак на дълбока почит и преклонение и продължавайки традицията,ОБЯВЯВА 19 ЮЛИ ЗА ДЕН НА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ – ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ И ДРУГИ НЕВИННИ ЖЕРТВИ, ЗАГИНАЛИ ПРИ ОПОЖАРЯВАНЕТО НА ГРАДА И СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ ПРЕЗ 1877 Г.“

Видно, това Решение не се изпълнява.

Общината обяснява честването на 31 юли с факта, че на тази дата през 1977 г. , послучай 100-годишнината от събитието, е открит Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

От 20-тина и повече години на 19 юли свещеници от храм „Света Троица“ с траурно шествие изминават пътя до Мавзолея-костница „19 юлий 1877 г.“ като пред сградичката отслужват заупокойна за загиналите. Традиционно присъстват представители на общината, на Общинския съвет и няколко миряни, отдадени на вярата. По християнски обичай се прелива с вино и се раздава варено жито за Бог да прости! С това се изчерпва Деня за възпоминание на жертвите.

Преди 10-ина години, когато ПП „Атака“ беше в апогея си, на тази дата от цялата страна се стичаха активисти на траурен поход, водени от лидера си Волен Сидеров. По време на похода атакистите скандираха „Атака -победа! Атака – победа“…

Пак по същото време младежката организация „Вярност“ организираше факелно шествие от Паметника на Св. Георги от Алана до Мавзолея-костница.

Вече всичко утихна.

Много събития е организирала Община Стара Загора на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Някои от тях са паметни: Възпроизвеждане на боя за Самарското знаме, траурен вечерен поход до това сакрално място, тематични концертни програми, военен церемониал за поднасяне на венци и цветя и т.н.

Не е ли крайно време да се изпълни Решението на Общински съвет – Стара Загора , църква и общност да се обединят в святото дело?!

Росица Ранчева