Апарат с изкуствен интелект за колоноскопия вече работи в Болница „Тракия“

Апарат с изкуствен интелект за колоноскопия вече работи в Болница „Тракия“

Иновативната апаратура открива невидими с предишното поколение апарати и трудно откриваеми за окото на лекарите изменения в тъканите

Ендоскопски апарат с изкуствен интелект за изследване на дебелото черво вече работи в хирургичния блок на Болница „Тракия“ в Стара Загора. С иновативната апаратура, която открива и най-трудно забележимите промени в човешката тъкан, вече са извършени над 100 манипулации с отличен резултат. Това съобщи началникът на Гастроентерологично отделение в лечебното заведение д-р Иван Сираков, д.м.

Апаратът OLYMPUS EVIS X1 с ENDO-AIDе сред последните иновативни продукти в областта на ендоскопията и последния създаден от  OLYMPUS.

Новият апарат има способността да открива дори минимални промени по лигавицата на дебелото черво и съвсем малки полипи, които с предишната технология колоноскоп и могат да бъдат пропуснати от човешкото око.

Изкуственият интелект маркира в различни цветове откритите находки и подсказва на ендоскописта къде точно да насочи вниманието си,а това води до повишаване прецизността на работата и повишава откриваемостта на промените в лигавицата още в най-ранен стадий.

„Апаратурата е много полезна и при откриване на източник на остро кървене от горните и долните отдели на гастроинтестиналния тракт, когато той е незабележимо малък, а луменът на червото, и респективно съдът,са изпълнени с кръв. Подобни ситуации поставят на изпитание и най-опитния лекар, но с помощта на новата апаратура печелим както време, така и прецизност в ежедневната ни  дейност и това още повишава ефективността на работата ни“, сподели д-р Сираков.

Работата с новата апаратура стартира след като преди няколко месеца в Болница „Тракия“ беше проведено обучение и работа с демонстрационна конфигурация,осигурена от OLYMPUS с подкрепата на собствениците на лечебното заведение,фамилия Колеви. „Това позволи да усвоим в детайли всички най-нови,огромни възможности и опции на тази апаратура от най-ново поколение.Благодарим на ръководството на МБАЛ „Тракия” и лично на инж. Дечко Колев за предоставената ни възможност да работим с най-добрата апаратура и за поредната инвестиция в нас. Практикуването на качествена медицина,в частност на модерна гастроентерология на много високо ниво, е свързано винаги с непрестанни инвестиции. Технологиите се развиват и качеството изисква да сме в крак с тях”,подчерта д-р Сираков.

– Д-р Сираков, какви са възможностите на тази високотехнологична апаратура и как точно Ви помага изкуствения интелект в процеса на работа?

– Напоследък много се говори за използването на изкуствения интелект във всички сфери на живота ни. В конкретния случай, той позволява откриването на най-ранните лигавични промени,респективно на най-малките дебелочревнилезии,в частност полипи,което е гаранция за възможността за отстраняването им и осъществяване на превенция на колоректалния рак. Възможностите на новата апаратура обаче не се изчерпват само с това. Тя притежава много други нови или усъвършенствани опции,даващи възможност за по-добро,правилно и предварително тълкуване на ендоскопските находки.

– Само за колоноскопия ли може да се използва новата апаратура или и за други изследвания?

– Засега изкуственият интелект се използва само в колоноскопията, но останалите опции на OLYMPUS EVIS X1, подобряващи видимостта на лигавичните промени и вглеждането в детайлите, са възможни и при видеоезофагодуоденоскопия, или казано по-просто – за гастроскопия. Т.е и при изследване на хранопровод,стомах и дванадесетопръстник.

– Колко изследвания и манипулации извършихте досега с новата апаратура? Какви са резултатите?

– Апаратурата е налична в операционната ни зала от две седмици и едно от големите ѝ предимства е възможността за съвместимост на новия процесор с предпоследното поколение на OLYMPUS- EXERA EVIS III. Това ни дава възможност вече при абсолютно всяка колоноскопия,освен всички други възможности на новия процесор, да се използва и изкуствен интелект. Досега с новата апаратура са направени повече от 100 манипулации.

Резултатите? Те няма как да бъдат преценени на момента. По данни от проучванията за сравняемост на прецизността на изследването с AI в сравнение с предишните поколения колоноскопи,общата ефективност,респективно откриваемост и на най-началните,минимални лигавични промени,достига до 50 % повече при апарата с изкуствен интелект (AI).

– Имахте ли конкретен случай досега, в който новата апаратура Ви подсказа наличие на труднооткриваема находка?

– Не можем да говорим за конкретен казус. Просто вече откриваме лезии,респ.полипи, с големина и под 1 мм.Увеличава се възможността за откриване и на недобре надигнати лезиии. По-широк е и ъгъла на изследваните участъци,т.е откриваемостта на каквито и да е лигавични промени, е по-висока. Новият процесор дава възможност с много голяма вероятностза правилна преценка на хистологичния вариант на съответния полипдали е доброкачествен или злокачествен. Разбира се,окончателен отговор на този въпрос дават нашите хистолози,след като обработят изпратения за обработка хистологичен материал(биопсия или радикално отстранена лезия).

– Съкращава ли се продължителността на изследването?

– Разбира се, като цяло продължителността на изследването се съкращава, но това е едно от най-малките предимства на новото поколение апарати.

– Какви нови възможности се откриват в работата Ви с внедряването на система с изкуствен интелект?

– Като цяло подобрява диагностиката на най-началните и малокалибрени лигавични промени,което води до подобряване на ефективността на работата ни. Но,забележете – никакъв изкуствен интелект не може да помогне на пациент,който не ходи на лекар,не бива изпратен за колоноскопия. Откриваме детайли и промени само на пациенти,които са били достатъчно отговорни да потърсят съвет от специалист и са били насочени за колоноскопия.

Позволявам си да припомня за отговорността на пациентите към собственото им здраве – то е лична отговорност. Следващата стъпка е в ръцете на общопрактикуващите лекари – да бъдат отговорни и да спазват най-важния пункт от програмата за профилактика на колоректалния рак – всеки пациент на 50-годишна възраст да бъде изпращан на профилактична колоноскопия,независимо дали има клинични оплаквания. За пациенти,имащи в родословието си роднини с колоректален рак или с полипи на дебелото черво, тази възраст е 35 години! Всеки пациент с кървене при дефекация е показан за колноскопия. Пациент с коремна болка,неповлияваща се от стандартно симптоматично лечение,дори и без алармиращи симптоми,е показан за ендоскопски изследвания.

– Каква е ролята на подобен тип технологии при скрининга? Ще се повиши ли ефективността при предотвратяване на рак на дебелото черво?

– Технологиите се развиват главоломно,това води и до неминуемото бързо развитие на медицината,развиване на медицинското познание,повишаване качеството на работа,усъвършенстване на диагностиката и лечението на болестите. Скрининговите програми изискват много неща. На първо място това е финансиране от държавата- все пак нейно задължение е да се грижи за здравето на населението,включително и за профилактичната медицинска грижа. Обучението на медицински специалисти и спазване на алгоритъма на поведение според сега действащите медицински консенсуси е друго важно условие. Технологична осигуреност и достатъчно добра материална база- тук е мястото за споменаване на най-новия клас ендоскопски апарати с изкуствен интелект- OLYMPUS EVIS X1 с ENDO-AID. Здравна просвета и достатъчна информация за смисъла и начина на участие на пациентите в скрининговата програма, достъпност, перманентен контрол на осъществяването на програмата – всички тези условия са важни за провеждане на ефективен скрининг.

– Осигурява ли държавата тези условия?

– Към днешна дата НЗОК не предвижда и не финансира профилактична колоноскопия. Т.е. при здрав пациент,с липса на клинични оплаквания у пациента,НЗОК не заплаща на съответната болница разходите по подготовка,пролежаване и труд на персонала,за извършване на профилактична колоноскопия. Има опция за амбулаторно изследване,заплащането на която от НЗОК е пренебрежимо ниско и не покрива дори дезинфекцията на апарата по съвременните критерии,поради което и никой работещ ендоскопист не практикува такова изследване.Това налага прилагането на куп административни уточнения и стъпки, които да позволят на пациента да си направи безплатно профилактична колоноскопия. Този казус показва необходимостта от промяна а системата,което зависи от държавата, в лицето на НЗОК, и от разширяването на възможностите за реално здравно застраховане, което е съвсем отделна тема, по която няма как да си говорим сега.