Откриха бюст-паметник на Стоян Заимов

Бюст-паметник на Стоян Заимов бе открит в чирпанското село Рупките. Церемонията е част от програмата за 170 години от рождението на  Заимов, организирана от Община Чирпан, Регионален военно-исторически музей – Плевен, Къща музей „Пейо К. Яворов“ и Исторически музей – Чирпан.

Паметникът е изграден с дарителска кампания, подета от кмета Ивайло Крачолов.
Автор на скулптурния портрет  е  Музафер Сабри, архитект на постамента и  пространствената планировка е арх. Диньо Динев.

„Историци и институти високо ценят приноса на емблематичната личност на Заимов, но за съжаление неговото дело е малко познато  в страната. Той е един от основоположниците на просветното дело в България, родоначалник на съвременното музейно дело, създадено по модерни европейски стандарти още преди 120 години“, каза кметът при откриването на паметника.

През 1892 г., на Втория конгрес на поборнико-опълченските дружествата, за създаването им изключителна роля има Заимов. Приема се решение за формирането на комитет “Цар Освободител Александър ІІ”, чиято основна задача е да събере нужните средства за построяване паметник на Александър ІІ и дом за българските ветерани, поборници и опълченци. За председател на комитета е избран Стоян Заимов. В периода 1903-1907 г. Комитетът изгражда паметника на цар Освободител в София, Параклис-мавзолея и Скобелевия парк в Плевен, превръща в музеи къщите в Плевен, Пордим, Г. Студена и Бяла.
Година по-късно е назначен за пръв директор на Управлението на Военно-историческите къщи, музеи и паметници, със седалище Плевен, която длъжност заема до края на живота си – разказа Крачолов.
„Стоян Заимов понеже приключва естествено земния си път, вероятно за това не е част от пантеона на българските герои. Но родополезното му дело е многообразно и остава завинаги в българската история“, каза един от наследниците – внукът Мартин Заимов по време на церемонията. Родът на неговия дядо е от с. Стоян Заимово, а баба му е от с. Винарово.
В битовата къща  на рода в селото, ще бъде открита постоянна експозиция, а в сградата на бившето кметство в с. Рупките – фото-документална изложба за предстоящи събития, свързани с делото на Стоян Заимов , съобщи кметът на Чирпан.