С много нови придобивки ще започне новата учебна година ОУ „Кирил Христов“

Когато и учениците се включат в дейностите и усилията на училищното ръководство, подкрепени и от родителите,тогава има много и положителни резултати. Със сигурност, септември ще посрещне всички с много нови придобивки!“ Тези думи, написани с основателно самочувствие, са на директора Господин Балакчиев на Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора.

Ремонтът и обновяването на училищната спортна база е общински проект, много голямо предизвикателство за училищното ръководство. Г-н Балъкчиев възлага идейния проект и координаторската дейност на младия и ентусиазират психолог на училището, надарен с много дарби, Георги Димитров. Както винаги, с много вкус, естетика, максимална ефективност, икономичност  и иновативност, той изработва идейния проект, за облагородяване на дворните пространства , който се одобрява от Община Стара Загора.

Трябваше да се спусна в дълбокото, да бъда координатор с фирми, да работят със специалистите в общината, да реализираме всички мои идеи – споделя за Долап.бг  г-н Димитров.- Успяхме да постигнем отводняване. Общо взето се промени цялата визия на двора. Обичам да оползотворявам пространства и с общи усилия, с голямата помощ на кмета ни Живко Тодоров и зам.кметовете, както и фирма ТРЕЙС, която изпълнява ремонта, съумяхме да се справим и вече сме на финалните щрихи.

Дворното пространство се разшири със 700 кв.м. Изградиха се четири игрища – за футбол, за волейбол, за баскетбол и едно мини футболно игрище с изкуствена трева. Градинките и алеите се разшириха и се редуцираха по оптимални възможности, защото в училището ни учат над 1000 ученици и на нас не ни стигаше това пространство. В момента се облагородяват градинките, за да има повече места за свободни зони, за учене на открито, да могат повече класове да се съберат на дворното пространство, да прекарват повече време на чист въздух, което също е много важно.

Алеите ще бъдат с трева и със цветя, с японски вишни, червени кленове и кедри, екзотични растения. Предстои да се положат всички усилия да постигнем красиви площи. Децата да се чувстват комфортно и да сядат директно върху тревата. Природата и любовта към растенията и околния свят влияят много върху възпитанието, здравето и любопитството към света“ – коментира Георги Димитров.

Почистването на местата, където ще бъдат алеите и уютните кътове  е също негов ангажимент и то по време на ваканцията за учителите и за учениците. Тогава измисля вариант да привлече повече хора, за да се свърши по бързо тази работа, след което трябва да се извърши напръстяване и засаждане. Със съгласието и съдействието на родителите, той ангажира ученици, които са в града. Отзовават се няколко деца. Обръща се с молба за съдействие и към колегите си, които макар и в отпуск, се включват в акцията. Със задружни усилия, хубавият и здрав колектив се справя със задачата.

Благодаря на родителите, които обясниха на децата си необходимостта от тяхната намеса, сподели психологът. – От друга страна, ако се потрудят, те ще пазят дворните пространства и материалната база, ще имат културата и отношението към собствеността на общността.

Вярвам, че политиката на образованието незабавно трябва да включи равнопоставено и възпитанието на децата и учениците. На първо място те трябва да се научат да бъдат достойни хора. Важно е качеството на образованието разбира се, но те вървят ръка за ръка. И добрият пример, който дават учителите и родителите, остава в съзнанието на децата завинаги“.

От името на училищното ръководство координаторът на проекта благодари за съдействието и отношението на кмета на общината Живко Тодоров и заместниците му Радостин Танев и Надежда Чакърова, които лично са посетили училищния двор, за да проверят как върви изпълнението на общинския проект. Видимо останали доволни, те са обещали отпускане на допълнителни средства за големи и малки футболни врати, баскетболни кошове и пейки. Има изградена площадка за фитнес на открито, но обзавеждането й ще почака, докато се осигурят средства.

Георги Димитров изказва благодарност и на Милена Желева -зам.кмет по културата и на Динко Желязков от общината, които са помогнали за реализиране на идеята.

В училището е получено писмо от Министерство на образованието и науката, че ще започне ремонт и на големия физкултурен салон – осветление, бани, тоалетни и подова настилка.

Росица Ранчева