УНАС СТУДИО са победители в конкурса за идеен проект на Център за експериментално куклено изкуство

УНАС СТУДИО /българка и германец/ от Берлин, Германия са на първо място в Международния архитектурен конкурс за ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят бе обявен днес на пресконференция в БТА от Дарин Петков, директор на Държавен куклен театър-Стара Загора. Театърът, с подкрепата на Община Стара Загора организира близо 3 години и проведе този конкурс, за който пристигнаха 98 проекти от различни страни. По-екзотичните са Тайван, Египет, ЮАР, Индия, Перу, Обединени арабски емирства и др. Най-много проекти -39 – са от Българи, по 7 проекта има от САЩ и Обединеното кралство. Сред класираните от първо до четвърто място проекти има и 2 български.

„Функционалността за нас беше най-важна” – каза директорът на Кукления театър Дарин Петков. Спечелилият проект включва нова зала 12/24 метра и височина 10 метра  и пространства, свързани съвсем семпло със съществуващата сграда и обновяване на лятната сцена. „Двете зали и лятната сцена да работят единно, бе част от идеята и така да има общо над 500 места за зрители” – обясни подробности арх.Велимир Георгиев от Стара Загора. А арх.Емил Василев, също от Града на липите акцентира на това, че конкурсът има силен положителен заряд. Много местни архитекти са помагали в оформянето на заданието на конкурса, което е било изключително прецизно – смятат организаторите, журито и участниците. Заданието е било разработено така, че всеки участник да е ясно, без да се утежнява от изискванията на българското законодателство. Това потвърди на няколко пъти арх. Явор Панев-един от най-дейните организатори на конкурса. За друго съществено преимущество арх.Панев посочи това, че международното жури е било обявено предварително. Заданието за идейния проект е било публикувано и на английски в много специализирани списания. На сайта на конкурса са качени всички участвали проекти, което е допълнително свидетелство за „честна игра” и сравняване между професионалистите.

Спечелилият проект е за 4,5 млн.евро, но общата стойност ще се установи във фазата на изготвяне на работен проект – уточниха организаторите на конкурса. За да потвърди своята подкрепа в пресконференцията участва главният секретар на Министерството на културата, който обеща финансиране за етап „проектиране”. И прогнозира, че нататък следва трудното.

„Държавата се променя. Срещнахме толкова много съдействие в процеса на организирането на конкурса. Щастлив съм, че създаваме процеси” – каза още Дарин Петков.

На добър час на спечелилия проект, който може да видите ТУК

https://competition.puppetry.center/project/%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%be/

Екип на Долап.бг