Младият кларинетист-виртуоз Мариан Божидаров е вече част от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора

Младият виртуоз-кларинетист от Стара Загора Мариан Божидаров е вече в състава на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Мариан започва работа от 1 август, но вече свири с оркестъра на спектакъла на операта „Атила” от Джузепе Верди на 27 юли.

През лятото на 2017 г. Мариан Божидаров, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ в Стара Загора спечели Първа награда , осигуряваща му пълна стипендия за престижното училище „Уитгифт“ в Лондон. Изключително талантливият млад кларинетист бе забелязан още през 2015 г. на конкурс в България от музикалния директор на училището. В началото на април 2017г. на последния етап от конкурса за прием в „Уитгифт“ се явяват 14 млади музиканти от цял свят. Мариан е безспорният победител. Толкова безспорен, че му се осигуряват и безплатни уроци при Андрю Маринър, първи кларинетист на Лондонския симфоничен Оркестър. Паралелно започва да учи и в престижното училище  „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. Печели две поредни години първо място в конкурсите на училището в Лондон. През 2018 г. става лауреат на възможно най-авторитетния конкурс „Лутине Прайз“ на „Джуниър Гилдхол“. През 2019 г. Мариан Божидаров завършва едновременно 11-ти и 12-ти клас в НУМСИ „Христина Морфова“, завършва и училищата „Уитгифт“ и „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. На 10 декември 2018 г. е приет с пълна стипендия в „Синиър Гилдхол“ – Консерваторията в английската столица. В Лондон Мариан прави своя дебют като солист на Кралската филхармония в една от най-престижните концертни зали там – „Кадоуган Хол“.

За своите успехи Мариан Божидаров получи Наградата „Млада Загора” през 2019 г. лично от ръцете на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Номиниран бе от екипа на нашия сайт Долап.бг. Много пъти сме писали за изявите на Мариан, с които се гордеем и той обеща първото си интервю след завръщането в Стара Загора да даде за Долап.бг.

Срещата ни е в кафето на Операта, а Мариан вече си е поръчал чай /много по английски/. Свръхталантливото малко момче от Музикалното училище вече е млад мъж на 21 години, който знае какво иска от живота. Не многословен /нормално, в момента още „обръща” речта си от английски на български/, но много сърдечен и много целеустремен, Мариан отговаря стриктно на всички въпроси, с които го обсипваме.

Толкова се радваме, че си тук, Мариан, това е една от най-ярките летни новини в живота на Стара Загора!

На добър час!

Как мина първата ти репетиция на операта „Атила” с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора?

Страхотно мина – забавление, драма, приключение, смях.

Как се чувстваш сред колегите си „по инструмент”?

Като у дома.

Много често ли ти задават въпроса „Защо се върна в България?”. Ти измисли ли си един отговор за всеки такъв въпрос или са различни отговорите ти?

Отговорът е един: Обичам слънцето, обичам да съм си у дома.

На какво те научиха тези години в Лондон? Колко години беше в Англия?

Около 7 години. Научих много неща, от които може би най-важното е колко различен е светът извън пределите на нашата държава, колко различни култури има и колко различни хора. Подозирах го преди да ида, но не бях убеден.

Кои бяха твоите учители там, които ще запомниш за цял живот?

Моят преподавател по кларинет откакто заминах до преди да се върна в България – Андрю Маринър, също и проф.Петко Радев, Димитър Боянов остават за мен вечните преподаватели

Ще си имаш ли мениджър, който да урежда твои изяви?

Не съм и мечтал.

Категоричен ли беше да избереш Стара Загора? И в София щяха да те вземат веднага, където и да е!

Стара Загора си е…аз тук съм пораснал и имам много спомени, свързани със Старозагорска опера и с града и беше за мен най-естественото, най-логичното решение да започна тук. Аз винаги съм го искал.

Ох, тук ще се размажа от кеф!!!!! На хората странно ли им се струва, че се върна?

Някои хора не го разбират от гледна точка на това, че там в професионално отношение нещата са наистина много стриктно уредени. Много хора обаче пропускат, че кариерата не е всичко и най-вече, че парите не са всичко. Въпреки, че качеството на работата на музикантите в Лондон е превъзходно, останалите неща не са в много добро състояние, особено след КОВИД вълната. Тук спокойствието, слънцето и качеството на живот много хора не оценяват и приемат за даденост . Аз съм чакал да дойде всяка ваканция, за да се върна тук

България те посрещна с ослепително слънце. Тази година лятото е много жежко? Има ли музика, мелодия, с която свързваш лятото?

Не съм мислил…Във всяка мелодия може да се открие слънце и луна.

Продължаваш ли да имаш интерес да търсиш и откриваш непозната, не толкова популярна музика за твоите изпълнения?

Да, този интерес продължава. В момента съм по-фокусиран върху това да изуча заглавията от класическия оперен репертоар, понеже това ми предстои и искам да дам най-доброто от себе си.

Как приеха решението ти да се върнеш твоите родители? Българинът гледа да изучи децата си в чужбина, за да останат там?

Много добре приеха решението ми, много са доволни.

Снимката е от сайта на конкурс на Би Би Си Лондон https://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/1QpCc1RQVy8T7SxBDtbmJfM/marian-bozhidarov?fbclid=IwAR2RrtvCLiLiw0EccYJhLvnd8a63bAHYZF5guhNzqN-mPJmz6A6dCUsuAEQ

Екип на Долап.бг