Старозагорската опера срещна три изкуства на „Реквием“ на Моцарт

На 20 юли 2023 г. на сцена Античен форум „Августа Траяна“ Държавна опера Стара Загора представи премиера на „Реквием“ от В.А.Моцарт. Смелото решение на творческия екип – Огнян Драганов – режисьор, хореография – Силвия Томова, сценография и костюми – Салваторе Русо, под диригентството на Емир Нуханович за първи път събра три изкуства в едно – театрално, музикално и балет.

Най-въздействащото музикално произведение „Реквием“ беше изпълнено в оригинал. Отделните му части,обаче“ г-н Драганов е „разделил“ с текстове от „Ад“ на Данте, в които извежда идеята за вечната борба между доброто и злото, за целта и смисъла на човешкия живот, за силата на смирението, покаянието и прошката. Нещо повече, след последната част на „Реквием“ „Lackrimosa” (вечен плач) на последното произведение на гениалния 37-годишен Моцарт, той представя своята, на човека от ХХ – ХХІ век, гледна точка на онова, което го тревожи, което спъва нормалния ход на живота и на изкуството. Драганов задава трудни въпроси: Защо човекът, създаден свише, става все по – материален, все по-агресивен, зъл и бездуховен? Къде са избягали човешката любов и състрадание? Къде всеки от нас се намира между доброто и злото?

Огнян Драганов „материализира“ идеята в „Реквием“ за борбата между Демона и Ангела, чрез театрализиране на образите. Великолепната актриса Йоана Буковска – красива, величествена, властолюбива, саркастична, безкомпромисна се превъплъти в образа на Демона, а Пламен Бейков – емоционален, духовен, търсещ, с Библия в ръце – в ролята на Ангела.

За да изгради максимално ясно своята теза за силата на духа, г-н Драганов добавя последната сцена от операта „Дон Жуан“ (Моцарт) на Командора, Дон Жуан и Лепорело.

Отделните сцени и идеи се разкриват още по-ярко, въздействащо и внушително и от балетните композиции на Силвия Томова.

Не на последно място са костюмите и сценографията на театрализираната версия на „Реквием“, с избраните за фон репродукции от велики майстори на живописта.

Поздравления за хористите и хормайстора Младен Станев. Изключителна спятост, изпипана всяка нота в сложната партитура, при това изпълнението е на латински език.

Аплодисменти за солистите Емилия Иванова, Даниела Дякова, Николай Моцов, Ивайло Джуров, който изпълни и ролята на Дон Жуан.

През цялото време на сцената имаше два ангели – единият за Ангела, другият – за Демона, изпълнени съответно от Ивайло Янев и Богдана Сергеева. Всеизвестен факт е, че балетът на Старозагорската опера е най-добър в Европа (за което преди дни получи наградата „Златен Лешникотрошач”). В „Реквием“ трупата отново показва високо и вълнуващо изкуство. Аплодисменти за солистите Кармен Демирташ, Огъст Нюстром, Беатриш Кошта, Филиппо Сарторели, Попи Даунинг, Рикард Лоренс, Амая Легас, Итало Оливейра и разбира се за гениалната Симлия Томова.

Оркестърът с концертмайстор Емил Шейтанов, както винаги беше на ниво.

Нямам представа дали някъде по света Реквием“ на Моцарт има подобен сценичен вариант, но представения премиерен спектакъл в Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна“ , дело на целия колектив на Старозагорската опера, в т.ч. и на техническите служби, е високо художествено, вълнуващо и впечатляващо иновативно произведение. То ще бъде представено още веднъж на 31 юли 2023 г. и посветено на 146 години от боевете при Стара Загора ,опожаряването на града и в памет на хилядите жертви.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров